Heb ik bindingsangst?
Lukt het jou telkens niet om in die vaste relatie terecht te komen? Kijk dan eens naar deze punten. Misschien heb jij wel bindingsangst.
Oorzaken van bindingsangst
De oorzaak van bindingsangst is emotionele afstand. Vaak ontwikkelt bindingsangst zich al in de jonge jaren van je kindertijd. Als je ouders nooit echt een diepe emotionele band met je aan zijn gegaan, voelt dat voor jou als ‘comfortabel’. Zo ben je dat immers altijd gewend geweest. Je hebt daarom onbewust geleerd niet teveel emoties te uiten.
Maar soms gaat het daardoor fout. Als je als kind een emotionele afstand hebt gevoeld , kun je een ‘vermijdende hechtingsstijl’ ontwikkelen. Dit betekent eigenlijk dat er niks aan de hand is zolang je geen liefdesrelatie aangaat of hebt. Maar zodra je gaat daten en/of een relatie krijgt, wordt een bepaalde angst geactiveerd. Je raadt het al, dit is bindingsangst. De nabijheid van een geliefde roept oude angstgevoelens voor afwijzing op uit je (vroege) jeugd. Daardoor voelt het alsof je weinig controle hebt en volledig in beslag genomen wordt door het gevoel dat je krijgt: benauwdheid en behoefte aan ruimte en vrijheid.
Zo herken je bindingsangst
Deze vijf symptomen wijzen erop dat jij het lastig vindt je aan iemand te binden.
1. Je bent bang om een lange relatie aan te gaan
Hoe verliefd je ook op haar bent, het gevoel van een relatie voelt oncomfortabel en bijna verstikkend. Je kunt je niet voorstellen je aan één persoon te hechten en stelt daarom de belangrijke gesprekken over jullie situatie zo ver mogelijk uit. Als het L-woord te dichtbij komt, heb je vrijwel meteen de neiging om het af te kappen. Als je het idee hebt dat jouw persoonlijke vrijheid en onafhankelijkheid in gevaar komen door een relatie aan te gaan, is dit een groot teken van bindingsangst.
2. Je wordt verliefd op onbereikbare vrouwen
Je valt op het type ‘onbereikbaar’, omdat je weet dat er dan in dat geval toch niet veel kan gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn emotionele onbereikbaarheid, een vrouw met een drukke carrière, vrouwen waarvan je weet dat ze jou niet zien zitten of vrouwen die al een relatie hebben. Ook is het voor mensen met bindingsangst makkelijker om bij iemand te blijven die niet van je houdt, dan om bij iemand te blijven die wel van je houdt. Iemand die niet van je houdt, geeft je niet de liefde die je zou willen, maar daarmee voel je je wel veilig van de ‘nadelen’ van liefde.
3. Je hebt kritiek op mensen in relaties
Bij elke relatie die je ziet denk je: ‘zij kunnen nooit gelukkig zijn’, of ‘ze houden zichzelf voor de gek’. Dat terwijl die mensen in een relatie meestal oprecht gelukkig zijn. Dit idee komt doordat de angst van iemand met bindingsangst zo diep zit, dat het brein daar bewijzen voor gaat zoeken. Als dat betekent dat de hele wereld fout zit – oftewel iedereen met een relatie – dan is dat maar zo.
4. Je zoekt altijd een excuus om het uit te maken
Je bent enorm kritisch. Is het niet hun nieuwe shampoo die vies ruikt, dan wel het feit dat ze een bepaald kledingstuk te vaak draagt. Elk klein trekje dat erop wijst dat iemand niet ‘perfect’ is, is een dealbreaker voor iemand met bindingsangst. Ook merk dat je constant aan het evalueren bent en nooit kunt ontspannen. Je brein wil namelijk een verklaring zoeken voor de angst die je voelt, dus moét er wel iets mis zijn, al is het maar een detail.
5. Je hebt moeite met het delen van emoties
Wanneer je bang bent dat iemand te dichtbij komt, wordt het natuurlijk lastig om je kwetsbaar op te stellen. Je deelt daarom geen of weinig echte emoties met de persoon waarmee je date en vindt het lastig als zij dat wel doen. Dat heeft wel gevolgen: als je de boosheid of angst die je voelt niet laat zien, betekent dit ook dat de intensiteit van je positieve gevoelens afgaat. Hierdoor blijft jullie relatie erg vlak en zal deze uiteindelijk voorbij gaan.
Valt er nog wat te leren op het relatievlak? Dit zijn 5 vaardigheden die elke man onder de knie moet hebben als het gaat om relaties.