Oorzaken van gele tanden

Veel mensen bleken hun tanden om hun gele tanden teniet te doen. Het is echter beter om te voorkomen dat je in de eerste instantie gele tanden krijgt. Dit zijn de voornaamste oorzaken van gele tanden.

Niet opletten met wat je drinkt

Sommige drankjes hebben een negatief effect op de kleur van je tanden. Dus ben jij echt een zoetekauw en let jij totaal niet op met wat je drinkt? Dan moet je even opletten. Zo zorgen cola, alcohol en koffie ervoor dat je tanden geler worden. Daarnaast is het roken van tabak ook een echte boosdoener. Ironisch genoeg kunnen bepaalde mondspoelingen er ook voor zorgen dat je tanden geel worden. Dit is het geval bij mondspoelingen die chloorhexidine en cetylpyridinium chloride bevatten.

Het glazuur wordt dunner

De buitenste laag van je tanden bestaat uit tandglazuur. Dit is ook meteen de meest witte laag van je tanden. Als je ouder wordt kan deze laag langzaam wegslijten waardoor andere, donkerdere lagen van je tanden zichtbaar worden. Dit proces kan versneld worden als je zuurhoudend voedsel en zuurhoudende dranken nuttigt. Let dus goed op wat je eet en drinkt.

Slechte gebitshygiƫne

Dit is natuurlijk een voor de hand liggende reden, maar we zullen het toch nog maar gewoon even benoemen: het is belangrijk dat jij je tanden goed verzorgt. Dit betekent dat je dagelijks je tanden moet poetsen en moet flossen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je tanden minder snel geel worden, maar ook dat je minder snel last zal hebben van andere problemen zoals gaatjes, pijn aan tandvlees en tandbederf.

Tanden poetsen

Medicatie

Bepaalde ziektes kunnen indirect ook bijdragen aan het krijgen van gele tanden. Het is vaak namelijk niet de ziekte zelf die de boosdoener is, maar de medicatie. Als je echt ernstig ziek bent, zal jij je echter niet zo druk maken om je gebit.

Genen

Helaas is er ook een oorzaak waar jij heel weinig invloed op kan uitoefenen. Het kan namelijk in je genen zitten dat je snel en makkelijk gele tanden krijgt. Als dit het geval is moet je nog betere voorzorgsmaatregelen nemen om gele tanden te voorkomen. Ook zijn er trucs die je kan toepassen om je tanden witter te maken zonder ze te bleken.