Wees geduldig en standvastig

Een dikke, volle baard krijg je niet van de een op de andere dag. Rijkelijk gevuld gezichtshaar is het product van geduld en doorzettingsvermogen. De meeste mannen hebben een maand nodig om een volle baard te laten groeien.

Soms ziet het er na een tijd raar uit en voelt het vreemd aan, maar juist op dat moment moet je volhouden en de drang proberen te weerstaan om te scheren, knippen, trimmen of van vorm te veranderen. Het ergste zal na drie weken over zijn. Dan begint het plezier.

Voed de baard van binnenuit

Niet iedereen is gezegend met een volle baard. En er is weinig dat je kunt doen om het proces te versnellen. Want je wel kunt doen is gezond blijven. Goed eten (met name eiwitten, waarvan het haar is gemaakt), voldoende water drinken, voldoende slapen, houd je stressniveau laat en je zou supplementen zoals biotine kunnen nemen om de groei te stimuleren.

Baard verzorging man man

Weersta drang om te krabben

Het zal niet lang duren voordat de jeuk begint. Weersta de drang om te krabben. Dit kan namelijk een infectie veroorzaken. Start een behandelregime dat ontwikkeld is om je gekwelde huid te kalmeren. Verzorg je baard goed. Breng dagelijks een baardolie of moisturizer aan om zachtheid en beweging te bevorderen.

Essential skincare XY made

Essential Skincare

XY MADE €54,99 Shop nu
moisturizing balm_voor_mannen_xy_made

Moisturizing balm

XY MADE €25 Shop nu

Borstel je baard

Wanneer je een bonafide baard begint te zien, is het tijd om te investeren in een kam of borstel. Gebruik het elke dag om hardnekkige haren te trainen om ze in de gewenste richting te groeien. Voeg een soft-hold styler toe als je extra beeldbouwkracht nodig hebt.

Wassen, spoelen en herhalen

Net als het haar bovenop je hoofd, moet je gezichtshaar worden gewassen om het vrij van gruis en vuil te houden. Vraag je kapper om een gespecialiseerde baardshampoo en conditioner  die geschikt zijn voor jouw haartype en uiteindelijke stijldoelen. Was 2-3 keer per week je baard om hem zo fris, zacht en zonder knopen te houden.

Baard lang kort man man

Trim die baard

Als je lokken eindelijk lang genoeg zijn, is het tijd om te trimmen. Hoewel trimmen contraproductief kan lijken bij het laten groeien van een baard, is het een essentiële stap om het mooiste en gezondste haar te krijgen. Investeer in een kwalitatief hoogwaardige verzorgingsschaar om gespleten haarpunten weg te knippen en je lippen vrij te houden. Wanneer je je baarddoelen hebt bereikt, ga dan door met af en toe trimmen om alles gezond en knap te houden.

Denk aan de vorm

Het belang van verhouding mag niet onderschat worden. Gezichtshaar moet je gezichtsvorm aanvullen en je algehele look verbeteren. In de meeste gevallen is het doel om je gezicht er zo ovaal mogelijk uit te laten zien.

Als je gezicht van nature lang en smal is, zou je baard aan de zijkanten een beetje bossiger moeten zijn om zo de illusie van een rondere vorm te creëren. Als je met een ronder hoofd bent geboren, houd dan de zijkanten korter bijgesneden en laar bij de kin meer lengte groeien om zo je gezicht langer te maken. Een meer vierkante vorm kan ook helpen om een zwakkere kaaklijn te definiëren. Kies dus voor een baard die past bij jouw gezichtsvorm past.