Het GOLO-dieet: wat is het en hoe werkt het?
Het GOLO-dieet heeft als doel om de insulinespiegel in het bloed zorgvuldig uit te balanceren. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zouden namelijk een negatieve invloed hebben op de stofwisseling van het lichaam, waardoor ook gewichtsverlies wordt bemoeilijkt.
Afhankelijk van je lichaamstype volg je een 30, 60 of 90 dagen durend dieet die zich met name richt op de consumptie van voedingsmiddelen die de opname van glucose in het bloed langzaam en geleidelijk doen verlopen. Daarnaast wordt tijdens het GOLO-dieet ingespeeld op het naleven van een gezonde en actieve levensstijl, evenals het vereiste voldoende lichaamsbeweging en slaap. Om die reden wordt geadviseerd per dag 15 minuten een HIIT-training te volgen, waarbij oefeningen met hoge en lage intensiteit worden afgewisseld, en vroeg uit je bed te gaan. Het resultaat liegt er niet om: gewichtsverlies, geen hongergevoel en een betere gezondheid.
Wat mag je wel en niet eten tijdens het dieet?
Het is de bedoeling dat je tijdens het GOLO-dieet zoveel mogelijk op zoek gaat naar onbewerkt voedsel en toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten probeert te vermijden. Het beste kun je voedingsmiddelen uit de low-glycemic-index nuttigen, die rijk zijn aan koolhydraten die snel worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hierbij moet je vooral denken aan volle granen, magere eiwitten en veel groente en fruit. De voeding die je eet is dus rijk aan proteïne, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten. Daarnaast is het eten van vezels binnen dit dieet bijzonder belangrijk, maar zijn suikers en ongezonde vetten uit den boze.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het GOLO-dieet is populair, maar heeft ook nadelen
De populariteit van het GOLO-dieet groeit met de dag: dit is met name te danken aan het ontbreken van strikte voedingsregels. Echter zitten er ook flink wat haken en ogen aan deze vorm van lijnen. Zo is de wetenschappelijke onderbouwing van het concept enkel en alleen bekostigd door de organisatie zelf, waardoor de betrouwbaarheid van het dieet afneemt.
Daarnaast is het dieet niet goedkoop: de instructies ter voorbereiding op het dieet kosten alleen al tussen de 50 en 100 euro. Bovendien wordt men met klem aangeraden om naast het dieet voedingssupplementen te gebruiken, die er nog eens 100 euro bovenop gooien. Dit is met name bedoeld om de spiegel van mineralen als magnesium, zink en chromium op peil te houden en je insulinewaarde stabiel te houden.