Een huis voor één schamele euro, dat klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Het gaat namelijk om een vooroorlogse woning in België met een atoomboom-bestendige kelder. Er zitten aardig wat addertjes onder het gras bij deze woning.

Huis voor 1 euro in het Belgische Eigenbrakel

Op de rand van het Belgische Eigenbrakel staat dit zo – in eerste oogopslag – doodnormale huisje. Vervallen en de rolluiken altijd naar beneden, een huis zoals vele andere. Alleen zit er namelijk een kelder van zo’n 2.470 vierkante meter onder. Iets wat eigenlijk niemand wist, zelfs de buurtbewoners niet. Dit was dan ook niet zomaar een of andere wijnkelder. De kelder kan namelijk een nucleaire aanval overleven en was dan ook bedoeld om kunst te waarborgen. Alleen water bleek hier een stokje voor te steken. Doordat vocht onder de grond zich tussen de naden vestigde, ontstond er een giftige schimmel in de kelder. Hierdoor raakten veel kunstwerken betast en kon je de bunker alleen in speciale kledij betreden. Omdat de schimmel zo lastig te verwijderen is, was de woning aangeboden aan de burgemeester, maar die sloeg het aanbod logischerwijs af.

huis

Kunst verdediging onder de grond

In de jaren 50 begon men met het bouwen van vijf bunkers in België. Deze bunkers waren er om het Belgische kunsterfgoed te verdedigen. Daarom was Groep 21, een interministeriële groep hoge ambtenaren, aangesteld om dit te bewerkstelligen. De vijf bunkers zijn gevestigd in, Brussel, Antwerpen, Mariemont en de grootste in Eigenbrakel. Wanneer er dreiging zou zijn van een nucleaire aanval, moest de kunst uit de Belgische kerken vervoerd worden naar deze bunkers. Zo konden de kunstwerken beschermd worden en bleef een stukje geschiedenis bewaard. Helaas is dit net wat anders gegaan in Eigenbrakel.

huis

Alsnog zou jij voor die ene euro wel een woning kunnen scoren. Dus zit jij een beetje krap bij kas en ben jij nog op zoek naar een nieuw onderdak, dan is dit je kans. Echter lijkt het ons wel verstandig om een flinke reiniging en een geuronderzoek te doen mits je deze keuze maakt.