1. Zorg dat je wie je wilt zijn nooit verwart met wat je wilt doen

Veel mensen binnen onze maatschappij zijn ontevreden met hun leven, simpelweg omdat we dit constant meten met anderen. Misschien ben je geen muzikant of heb je geen eigen onderneming, maar ook jij hebt kwaliteiten. Zorg dat je deze verder ontwikkelt. Bovendien kan alleen jij verandering brengen in wat je wel en niet kunt.

2. Stop met zeggen waarom je iets niet kunt doen, en begin met “wat kan ik wel doen?”

We zijn doorgaans veel te veel bezig met excuses zoeken om iets niet te hoeven doen. Zo ga je inderdaad nooit je goede voornemens nakomen. “Als ik een vriendin had…”, “Wanneer ik een betere opvoeding had gehad dan…”, “Als mijn kinderen ouder zouden zijn…”, “Hij krijgt altijd alles in de schoot geworpen…”

3. Vraag jezelf af “wat wil ik doen?” niet “wat moet ik doen?”

Onze ware verlangens worden vaak begraven onder een berg van verwachtingen. Omdat we ons constant meten aan anderen, doen we vaak de dingen die anderen van ons verwachten. Stel jezelf de vraag? Wat zou ik doen wanneer ik met niemand rekening hoef te houden?

4. Onderschat nooit de kracht van oefening

Veel mensen zijn van mening dat steeds een beetje werken niet de moeite is. Waarom zou ik nu leren boksen? Ik ben toch veel te oud om dat nu te gaan leren? Nee, oefening baart kunst en wanneer jij jezelf de tijd geeft, dan is alles mogelijk. Wie zei dat er een deadline is? Een professionele bokser oefent misschien wel 1500 uur per jaar, maar wanneer jij 100 uur per jaar traint dan zul je weliswaar langzaam, maar ook een goede bokser worden.

5. Niemand doet alles tegelijk

Je kunt alles leren zolang je er tijd en aandacht in stopt. Zo zijn er mensen die kunnen zingen, schilderen, koken, schrijven en sporten, maar denk maar niet dat zij dat allemaal te gelijk hebben geleerd. Je hebt ten slotte maar 24 uur in een dag, dus focus je op hetgeen waar jij op dat moment beter in wilt worden.

man man goede voornemens

6. Wees niet bang

We maken ons vaak te druk of we het gewenste eindresultaat wel behalen, dat we vaak niet eens beginnen. Zonde, ga de uitdaging aan en kijk wat er gebeurt. Wanneer je ergens niet aan begint, dan lukt het sowieso niet. Met deze mental reset, boost je jouw motivatie.

7. Val niet voor de “ik kan het toch wel” instelling

Talent wordt je niet aangeboren, je ontwikkelt het. Denk met een growth mindset, sta open voor nieuwe dingen, maar ga er niet vanuit dat alles je aan komt waaien. Een kunde is iets moois, maar maak het waar.

Zoek voor jezelf uit welke goede voornemens je echt belangrijk vindt. Neem niet te veel hooi op je vork, maar bedenk wat je komend jaar echt wilt bereiken en doe dit goed. Niets komt vanzelf, je zult er voor moeten werken, ook in 2018.