Schoonouders en hun macht

Je schoonouders zijn hele liefdevolle, rechtvaardige mensen. Dat zijn prachtige waarden, maar je moet ze niet verkeerd interpreteren. Het betekent in principe dat ze in staat zijn alles te doen om hun dochter zo goed mogelijk groot te brengen. Iedere potentiële schoonzoon is ook een potentiële bedreiging, dat zul je in je achterhoofd moeten houden. Het klinkt heel erg vervelend, maar in principe sta je al met 1-0 achter, nog voordat de wedstrijd is begonnen.

Niet getreurd. Dit is voor vrijwel iedere jongeman in jouw positie hetzelfde, dus trek het je vooral niet persoonlijk aan. Er is nog genoeg momentum om je van je beste kant te laten zien. Hoe je dat het beste kunt doen, leer je in dit zeer leerzame artikel. Want, hoe doorgewinterd volwassen ze ook mogen zijn, ook je schoonouders zijn gevoelig voor bepaalde zaken.

hoe je punten scoort bij je schoonouders

Jullie ontmoeting was al een sprookje

Een goede ontmoeting is het halve werk. Althans, het maakt je in ieder geval alweer iets geliefder. Het is heel vreemd als jullie aan tafel zitten, genieten van ma’s gebakken aardappeltjes en jij vertelt over hoe aantrekkelijk je haar Tinder-profiel vond, terwijl blijkt dat zij juist heeft verteld dat jullie om een zomerse namiddag op hetzelfde terras zaten en jij erop af bent gestapt om haar een drankje aan te bieden. Als dit gebeurt, raden we je aan om het nagerecht en de koffie te laten voor wat het is. Je hebt je credits er al in één keer doorheen gejaagd.

Zorg dus dat het verhaal klopt zoals het is. Het fijnste is natuurlijk als jullie de realiteit niet hoeven aan te dikken en allebei gewoon breed glimlachend hetzelfde verhaal kunnen vertellen. Dan mag de ontmoeting nog plaatsvinden tijdens het poep scheppen op de lokale kinderboerderij, het is oprecht en puur. Daar zijn schoonouders ook gevoelig voor.

Interesse vooraf is de beste interesse

De ontmoeting met je schoonouders – mits je van plan bent niet te ruilen op een later moment – zal je meest zware sollicitatie in het leven zijn. Ze verstrekken je weliswaar geen loon iedere maand, maar ze vertrouwen je wel hun dochter toe. Dat is de meest waardevolle zaak die een ander je kan toevertrouwen. Het is dus beslist niet verkeerd om de ontmoeting ook als een sollicitatie te benaderen. Dat wil niet zeggen dat je je CV mee moeten nemen en een notitieblok op tafel moet leggen, maar je snapt de strekking van het verhaal.

Een beetje wederzijdse interesse wordt niet alleen gewaardeerd, het scoort ook punten. Zowel bij je partner als bij je schoonouders. Vraag gerust eens wat je ouders doen in het dagelijks leven en wat hun hobby’s zijn. Voorafgaand aan de ontmoeting bedoelen we dan. Op die manier verzeker je jezelf van een waardering én je hebt voldoende gespreksstof om de ontmoeting vlekkeloos tegemoet te gaan. Iets wat best wel wenselijk is.

Zorg dat je er op je paasbest op staat

Juist, zojuist gaven we al aan dat je de ontmoeting mag benaderen als een lifechanging sollicitatie, daar hoort dus ook een goede outfit bij. We raden af om op de bel te drukken terwijl je gekleed gaat in een man romper of een trainingspak van je favoriete voetbalclub. Los van het feit dat je potentiële schoonvader misschien helemaal geen fan is van Ajax of PSV, het is niet je beste voorkomen.

Trek een outfit aan die laat zien dat je verzorgd bent, waarde hecht aan voorkomen en dat je niet zeven dagen in de week alleen maar op de bank hangt. Een nette broek, overhemd en een mooie jas is altijd welkom. Een grijze trainingsbroek met zwarte hoodie en slippers daarentegen niet. Zoals je moeder je graag ziet aan het kerstdiner, zo zien je schoonouders je graag op de bel drukken. Vergeet ook niet dat lichaamstaal zeer belangrijk is, hoe je die optimaal laat presteren lees je hier.

hoe je punten scoort bij je schoonouders

Liefkozen kent geen seksuele ondertoon

Je mag best laten zien dat je hun dochter daadwerkelijk liefkoost. Een knuffel hier en daar en af en toe een aai of een kusje zijn welkom en dekken de lading zoals die gewenst wordt. Echter, het opstaan na je toetje en de bilpartij van je vriendin even goed betasten doet dit niet. Het komt nogal plat en seksistisch over – zaken die absoluut niet in je voordeel zullen spreken. Houdt het dus subtiel en netjes.

Ben een actieve (niet overactieve) gesprekspartner

Interesse tonen stopt niet bij het ondervragen van je vriendin over haar ouders. Het gaat verder wanneer je de ouders daadwerkelijk ontmoet. Schroom niet om een aantal vragen te stellen en te laten blijken dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Dat komt beter over dan het idee geven dat je enkel en alleen bent gekomen ‘omdat het er bij hoort’. Zo kom je er ook achter of je enig raakvlak hebt met de moeder of de vader. Als gevolg daarvan heb je het jezelf weer wat eenvoudiger gemaakt, praten over gedeelde interesses is nóg prettiger.

Zorg wel dat je niet doorslaat in hetgeen je wil toevoegen aan het gesprek. Actief deelnemen is fijn en wordt gewaardeerd, maar je bent er niet om je spreekbeurt uit groep acht te herhalen, probeer dus niet constant aan het woord te zijn. Zoek een goede balans en praat alleen mee als je ook daadwerkelijk denkt dat je iets toe kunt voegen. Lariekoek verkopen aan tafel bij je schoonouders is niet wenselijk.

Niet met lege handen arriveren

Een klein geschenk meebrengen doet het altijd goed. Het geeft een blijk van waardering dat je uitgenodigd bent, iets wat er voor zorgt dat je niet over je ‘bedankt dat ik mocht komen’ woorden hoeft te struikelen. Natuurlijk, je weet niet of die fles rode wijn of die chocolade wel wenselijk is, maar het gaat om ’t idee. Houdt het simpel, het gaat tenslotte om het idee. Het is niet de bedoeling dat je een vrachtlading vol bedankjes meeneemt, dat kan op enkele vreemde blikken rekenen hier en daar.

hoe je punten scoort bij je schoonouders

Ben gewoon jezelf

Lariekoek verkopen aan tafel bij je schoonouders kan niet, dat zeiden we al. Echter, er werkt niets zo goed als de alarmbellen van een moeder die waakt over haar dochter, dus trek dit advies absoluut niet in twijfel. Moeders, maar ook vaders hebben ongeveer tien extra zintuigen (welke niet wetenschappelijk bevestigd zijn, maar toch lijken te bestaan) die jouw verhalen, opmerkingen en beweging op waarheid toetsen.

We raden je dus ten zeerste af om je anders voor te doen dan je bent. Blijf lekker jezelf, maar sla daar zeker niet in door. Een vleugje afwachting en wat onderdanigheid zijn wenselijk. Het laten van boeren en scheten (wat je normaal ook doet) dan weer niet. Probeer – zoals met zoveel – de juiste balans te vinden hierin.

Neem afscheid met klasse

Je schoonouders hebben fatsoen, dat fatsoen zorgt er voor dat ze jou zeer waarschijnlijk niet naar de deur zullen brengen. Met andere woorden, je zal zelf het moment moeten kiezen om te vertrekken. Hoe gezellig het ook mag zijn, probeer er geen nachtfestijn van te maken en ongeacht hoe hip je schoonouders zijn, een after tot 07.00u ’s ochtends zul je toch echt ergens anders moeten zoeken.

Probeer jezelf rustig op een schappelijk moment te verwijderen uit het gezelschap. Vertel ze dat je nog iets anders moet doen en geef aan dat je het hartstikke leuk vond. Doe dit zo subtiel mogelijk en je scoort weer punten.

Als je de bovenstaande tips in acht neemt, dan zul je zeer waarschijnlijk een geslaagde eerste ontmoeting ervaren. Je schoonouders kies je niet uit, de manier waarop ze je wel of niet waarderen heb je wel in de hand. Presenteer jezelf dus op de best mogelijke manier, maar zorg dat het niet cheesy wordt.