Hoe word je een betere echtgenoot?

Het concept van trouwen met je soulmate klinkt als een sprookje. Je vindt iemand die je helemaal gelukkig maakt, spendeert zoveel mogelijk tijd met elkaar en maakt elkaar op veel vlakken beter. Maar het is helaas zoals met alle sprookjes, in werkelijkheid gaat het anders. Want een huwelijk is moeilijk, rommelig en niet alleen maar puur geluk. Iedereen die ooit heeft samengewoond met iemand weet dat het dan onvermijdelijk is om zo nu en dan ruzie te maken. Als daar dan nog kinderen bij komen kijken, financiële verantwoordelijkheden, een minder seksleven en andere problemen, dan heb je helemaal een recept voor problemen. Als je je huwelijk toch wilt laten slagen zul je eerlijk en gecommitteerd aan elkaar moeten zijn. Een betere echtgenoot zijn is een full time job, maar deze tips zorgen ervoor dat jij het kunt killen.

betere echtgenoot MAN MAN
Foto via: Instagram Kevin Elezaj

Blijf nieuwsgierig

Niets is zo vervelend als een gebrek aan nieuwsgierigheid naar elkaar. Dit geldt in elke relatie en zeker ook in je huwelijk. En gewoon een vraag stellen om het vragen is misschien nog wel erger. Als iemand je vraagt hoe het met je en vervolgens totaal geen interesse heeft in je antwoord, dan is dat gewoon super irritant. Voorkom dit dan ook in je relatie, blijf nieuwsgierig en toon daadwerkelijk interesse in de antwoorden. Toen je elkaar net leerde kennen wilde je alles van elkaar weten, waarom zou je dat nu niet meer willen?

Ben niet te wisselvallig

Super leuk dat je je vrouw gisteren hebt verrast met een chique diner en daarna naar een leuk feestje bent gegaan. Maar als je de dag erna de hele dag chagrijnig bent of er überhaupt niet eens bent, dan heeft dat weinig waarde. Je hoeft niet altijd lief, aardig en vrolijk te zijn, dat lukt niemand. Maar probeer het grootste deel van de tijd de beste versie van jezelf te laten zien. Dat verwacht je van je vrouw ook toch?

Laat je af en toe van je meest romantische kant zien

En dan bedoelen we niet dat je het huis vol met rozen moet leggen of dat soort clichés uit de kast moet trekken. Maar laat met kleine romantische gebaren wel regelmatig zien dat je om haar geeft en moeite voor haar doet. Maak tijd voor haar vrij, verras haar met een uitje of een weekendje weg. Doe net alsof je nog aan het daten bent en dat je indruk op haar moet maken, dat levert je veel op. Bovendien is het als het goed is ook gewoon leuk om te doen, voor beiden.

Houd je seksleven spannend

Ja, je seksleven is nu eenmaal belangrijk. En het is niet altijd makkelijk, dat blijkt wel uit de zelfhulpboeken, columns en ontelbare koppel therapiesessies die er zijn. Hoe dan ook, seks en intimiteit is een belangrijk onderdeel van een relatie. Als op dit gebied ontevredenheid heerst zal dit uiteindelijk invloed hebben op je relatie. Neem de behoeften van je partner dus serieus en praat hierover. Wees niet bang om eerlijk te zijn, het onderwerp vermijden is op het eerste oog makkelijker, maar gaat je nergens brengen.

betere echtgenoot MAN MAN

Zeg sorry als het nodig is

Sorry zeggen is voor veel mensen nogal moeilijk, zelfs als we weten dat het eigenlijk wel gepast is. Maar een simpele ‘sorry’ haalt vaak de kou uit de lucht bij een ruzie. Dus als je verstandig bent geef je zo nu en dan gewoon toe. Zeker in een huwelijk, dan kan het namelijk echt killing zijn om niet genoeg sorry te zeggen. En als je het echt goed wil doen, zeg dan ook waarom het je spijt. Alleen sorry kan overkomen alsof je er gewoon vanaf wil zijn, een uitleg maakt het veel sterker.

Probeer altijd eerlijk te zijn

Dit lijkt een nogal logisch punt, maar in de praktijk is het vaak toch erg lastig. Liegen is makkelijk, om veel redenen. En een beetje liegen af en toe is niet erg, iedereen doet het. Maar dit is alleen wanneer het echt beter is voor de ander en niet als het beter is voor jezelf. Als je constant aan het liegen bent is het einde helemaal zoek, want hoogstwaarschijnlijk komt het een keer uit. En dan is het te laat om het nog goed te maken, dus beter voorkom je dit.

Ben open

Niet liegen is heel goed, maar daarmee ben je er nog niet. Niet open zijn en dingen verzwijgen is dan misschien niet liegen, maar zal ook niet erg goed worden opgepakt door je partner. Het ouderwetse idee dat mannen niet open en kwetsbaar mogen zijn leeft nog steeds bij sommige (of vele) mannen. Maar als je niet open bent wordt het voor de ander wel heel lastig om je te vertrouwen. Het is niet erg als je moeite hebt met jezelf open te stellen, maar geef dan gewoon toe dat dit zo is. Zo weet je vrouw in elk geval dat je oprecht je best doet, uiteindelijk zou je ook in staat moeten zijn om te kunnen praten met degene waarmee je getrouwd bent.

Het is geven en nemen

Eigenlijk is dit met alles in het leven wel zo, maar bij een huwelijk is dit extra belangrijk. En met geven bedoelen we niet dure cadeaus of regelmatig een etentje, hoewel dit zeker ook mooi is. Maar we doelen vooral op het geven aandacht en tijd. Geef ook toe aan haar wensen en geef wat dingen van jezelf op als dat haar gelukkiger maakt. Dit maakt jezelf ook gelukkig uiteindelijk. Tenzij je het teveel doet, want ook de andere kant moet natuurlijk geven.

Vergeet jezelf niet

De meeste tips tot nu toe gaan over hoe je je moet gedragen naar je vrouw toe, maar het is natuurlijk nogal stom om alleen aan haar te denken. Niemand denkt alleen aan anderen. Het is gewoon nodig om jezelf zo nu en dan op de eerste plaats te zetten. Waarschijnlijk lukt het je zelfs niet eens om haar goed te behandelen als je jezelf vergeet. Als je zin hebt om met je vrienden wat te gaan doen, of juist alleen, zeg dat dan gewoon. In een goed huwelijk geef je elkaar ook de vrijheid om je eigen ding te doen. Dan ben je daarna allebei vrolijker als je met elkaar bent.

betere echtgenoot MAN MAN

Ben eens verrassend

Het belangrijkste is om samen tijd door te brengen op een leuke manier. Maar de valkuil hierbij is dat het een soort routine wordt, zeker als je al lange tijd bij elkaar bent. Probeer daarom regelmatig wat nieuws, dat houdt het spannend. Ga op een andere reis, naar een ander restaurant of doe eens wat spontaans. Spice it up.

Het eerste jaar van je huwelijk is misschien nog wel lastigst, als je dat overleeft wordt het beter.