Het verschil tussen single malt en blended whisky
Zeg Tony, we zijn allemaal bekend met de term whisky. Echter, zijn er vele smaken en soorten in uiteenlopende prijssegmenten. Zo zien we in de schappen van menig slijterij flessen afkomstig uit Schotland, Ierland, Amerika, Japan en zelfs flessen afkomstig van Nederlandse bodem. Maar wat is nou het verschil tussen single malt en blended whisky?
Tony: Al eeuwenlang maken de Schotten hun geliefde whisky. Op veel plekken tref je distilleerderijen, die op eigenwijze volgens een vast recept single malt whisky maken. Een single malt is altijd afkomstig van één enkele distilleerderij en gemaakt van gemoute gerst (malted barley). Hier komt dan ook de naam single malt vandaan. Malt whisky wordt gemaakt in kleine koperen distilleerketels en het distillaat moet minimaal drie jaar rijpen in eikenhouten vaten om whisky genoemd te mogen worden. Blended whisky daarentegen is een mix van whisky afkomstig van verschillende single malt distilleerderijen aangevuld met graanwhisky, verkregen via continuedistillatie. Ook hier moet het distillaat minimaal drie jaar rijpen om whisky genoemd te mogen worden
En hoe wordt een single malt tegenwoordig gedistilleerd?
Tony: Tegenwoordig wordt om het karakter van de distilleerderij te waarborgen, een melange van meerdere vaten gemaakt door de maltmeester. Zo ontstaat een single malt welke reproduceerbaar is en een grotere oplage voor een breder publiek oplevert. Deze techniek werd al eeuwenlang toegepast door opkopers van vaten bij verschillende distilleerderijen, die deze dan mengden, meestal ook whisky van andere granen toevoegden en dat op grote schaal verkochten als blended Scotch.
Het was in 1963 dat Alexander Grant Gordon, de kleinzoon van William Grant, voor het eerst besloot om zijn vaten Glenfiddich niet meer aan opkopers te verkopen, maar zelf meerdere vaten samen te voegen. Hij liet een groene driehoekige fles maken en reisde daarmee de hele wereld over, de Schotse whiskyindustrie verklaarde hem voor gek en gaf het weinig kans. Toch werd het een groot succes, de whisky was niet aan te slepen en 10 jaar later ontstond er zelfs een tekort, de distilleerderij werd uitgebreid en andere distilleerderijen brachten ook single malt op de markt, tegenwoordig is single malt whisky niet meer weg te denken.
Verschillende gebieden in Schotland
Naast dat dus het eikenvat één van de grootste smaakbepalers is, is het gebied waar de whisky gedestilleerd is ook een belangrijke factor wat betreft karakter, geur en smaak. En Schotland kent verschillende beroemde “whisky regio’s” zoals de Lowlands, Highlands, Islay en Islands. Wat maken deze gebieden zo bijzonder?
Tony: In het verleden was de locatie een smaakmaker in whisky; in de lastig te bereiken “Highlands” distilleerde men kleine hoeveelheden met beperkte middelen, die vaak jarenlang bleven liggen. Op de eilanden gebruikte men turf in plaats van kolen om de gerst te drogen, hierdoor ontstond een rokerig aroma in de whisky. Uit de Speyside komt vooral de zachte, fruitige whisky vandaan. Maar tegenwoordig maken veel distilleerderijen verschillende stijlen whisky; Ongeturfde Islay whisky, rokerige whisky uit de Highlands en Sherry bommen uit Amerikaans eikenhouten vaten.
Whisky feiten
Als Ambassadeur van Glenfiddich en door jouw voorliefde van whisky ontmoet je natuurijk mensen die dezelfde passie delen . En waar de whisky vloeit worden verhalen verteld. En het is natuurlijk geweldig om in de kroeg of op een verjaardag het publiek aan je oor te hebben hangen. Heb je een fact waarmee we de show kunnen stelen in de kroeg?
Eentje dan; Er verdampt ongeveer 2% per jaar uit de vaten die liggen te rijpen. Dus in het geval van een 18 jaar oude whisky, is zo’n 1/3 van het vat leeg aan het einde van de rijping! Bij Glenfiddich staat een prachtig beeldje, ooit gegeven door een kunstenares die een rondleiding had gedaan, in Warehouse 1, van twee engelen op een vat. Dit noemt men “Angel’s Share”.
Glenfiddich’s virtuele whiskyreis
En van 16 tot en met 22 december neem jij ons mee in de wondere wereld van whisky en geef je een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerdij van Schotland. De virtuele whiskyreis belooft een beleving opzich te worden. Prachtige beelden en persoonlijke verhalen over de eeuwenoude ambacht van het distilleren van Schotse whisky.
Tony: Met heel veel plezier en passie mag ik voorstellingen verzorgen in de theaters, ik ben daar ongelooflijk trots op, omdat ik zoveel leuke dingen heb meegemaakt met Glenfiddich, hierdoor vertel ik het verhaal oprecht en vanuit mijn hart, wat mijn publiek tot nu toe altijd weet te waarderen. Nog tot eind 2017 bezoek ik verschillende theaters met de virtuele whiskyreis. Dus neem eens een kijkje op www.virtuelewhiskyreis.nl en ga mee op reis!
Slàinte Mhath!