Gin & Tonic op z’n best
Gin & Tonic is een drank die steeds meer aan populariteit wint. Natuurlijk, deze combinatie is al heel wat jaren onder ons, maar toch leek het drankje voorheen enkel opwachting te maken in de warme zomerdagen. Wij zochten uit hoe je deze combi ook in de winterdagen goed kunt drinken. Zeker in deze periode van festiviteiten is een goed glas Gin & Tonic niet verkeerd.
Wie denkt dat je deze drank slechts op één manier kunt drinken, die heeft het bij ’t foute eind. De mogelijkheden met Gin zijn eindeloos en dat willen we hier nogmaals duidelijk maken. We gebruiken als basis een kwalitatieve, premium Gin uit hartje Amsterdam. Damrak Gin is een Gin die volgens originele wijze is geproduceerd en de ouderwetse handelsinvloeden van de Amsterdamse vaart meeneemt in ’t rijke smaken pallet.
Damrak Winter Punch
Om maar meteen met de deur in huis te vallen hebben we hier de ultieme winter punch voor je op papier gezet. De winterdagen vragen om een iets vollere drank die wat robuuster van smaak mag zijn. Deze winter punch is de perfecte combinatie van ingrediënten die passen in deze tijd van het jaar. Met slechts vijf verschillende ingrediënten kun je een goede punch op tafel zetten en wordt gegarandeerd iedereen verrast.
- 200ml Damrak Gin
- 500ml Rode wijn, bij voorkeur Rioja
- 200ml verse Jus
- 80ml kaneelsiroop
- schijfjes sinaasappel, kaneel, steranijs en kruidnagel
Het maken van deze punch is kinderlijk eenvoudig en ’t eindresultaat verbluffend lekker. Voeg alle ingrediënten samen in een pan en verwarm het geheel – niet laten koken. Voeg de kruiden toe en laat deze rustig sudderen in de ketel. Afhankelijk van hoe jij de smaak vindt kun je de punch langer of korter op ’t vuur laten staan. Verdeel ’t geheel over glazen en maak ’t af met een kaneelstokje, wat schijfjes sinaasappel en een beetje steranijs.
The Best Dam Gin & Tonic
Natuurlijk mag een straight to the point Gin & Tonic niet ontbreken in dit lijstje. Aangezien Damrak Gin van zichzelf al een rijke Gin is, is er vrij weinig nodig om er een goed smakend drankje van te maken. In de Gin vinden we namelijk vleugjes sinaasappel, koriander en jeneverbes. Slechts enkele van de vele aspecten die samenkomen in deze oer-Hollandse Gin.
- 50ml Damrak Gin
- 150ml Thomas Henry Tonic
- 1-2 schijfjes sinaasappel
- ijsblokjes
- optioneel: Lavendel of kaneelstokjes
Deze ingrediënten samen maken dat je de perfecte ’traditionele’ Gin & Tonic kunt serveren. Natuurlijk kunnen we je alleen maar aanraden om met dit recept in het achterhoofd eens het een en ander uit te proberen. Varieer met smaakmakers, maar zorg dat je de Gin niet naar de achtergrond verdrijft.
Sbagliato-Nic
Waar de cocktail hierboven een relatief frisse dronk kent, is deze Sbagliato-Nic wat voller en robuuster van smaak. De cocktail bestaat voornamelijk uit gelijkwaardige delen drank en kent een warme, fruitige samenstelling.
- 50ml Damrak Gin
- 50ml Vermout
- 50ml Campari
- 75ml Tonic
- ijsblokjes
- grote part sinaasappel
Door de hoeveelheden Gin, Vermout en Campari gelijkwaardig te houden heeft deze cocktail een smaakversterkend effect. De samenkomst van diverse smaken en ingrediënten maakt het een frisse, maar tegelijkertijd volle cocktail die juist in deze tijd van het jaar heel goed tot z’n recht kan komen. Gin kan prima werken als hoofdingrediënt maar komt soms ook – zoals in deze cocktail – prima tot z’n recht als versterker.
Negroni
De Negroni is een traditionele Italiaanse cocktail die veel weg heeft van de Sbagliato-Nic hierboven, maar dan zonder de Tonic top-off. Het is volgens velen een cocktail die lastig te appreciëren is – voor de eerste keer. Nadat je ‘gewend’ bent aan ‘m zal je merken dat het een zeer prettige cocktail is die zich goed laat drinken en een prettige smaak hanteert. Sommigen vinden de gelijke delen in deze cocktail niet helemaal kloppen en voegen er bijvoorbeeld iets meer Martini of Campari aan toe, anderen vinden de Gin juist iets belangrijker.
- 30ml Damrak Gin
- 30ml Martini Rosso
- 30ml Campari
- 1 sinaasappel schijfje
Vul voor deze cocktail een tumbler glas met ijsblokjes. Voeg daar de Gin, Martini en Campari aan toe. Vervolgens roer je het geheel zo’n 15 tot 20 seconden zodat ’t goed op temperatuur komt en voeg je er om ’t af te maken een schijfje sinaasappel aan toe. Dit kun je enkel op de rand van ’t glas doen, maar soms knijpt men ’t schijfje uit en laat ’t vervolgens in de cocktail vallen. Het is maar net wat je prefereert.
Ol’ Smokey
Deze cocktail is er een die je wat minder snel tegen zal komen. Het is namelijk een combinatie van Gin, Whiskey én abrikozenlikeur. Not your average cocktail, dat is absoluut waar, maar het is beslist eentje die je geprobeerd moet hebben. De naam verklapt het al enigszins, het is essentieel dat je voor deze cocktail een oudere, rokerige whiskey gebruikt.
- 75ml Damrak Gin
- 2 Eetlepels rokerige whiskey
- 1 scheut Abrikozenlikeur
- 20ml Tonic
- 1 grapefruit schijfje