Surfboard voor beginners

Om te beginnen met surfen heb je natuurlijk een board nodig. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenlijk wil je zo’n tof board waar al die bekende surfers op staan maar dit kun je beter niet doen. Bij het kopen of huren van een surfboard is het belangrijk dat er wordt gekeken op welk level je begint: in dit geval beginner. Om te starten begin je op een groot, stabiel, foam board. Hierop leer je namelijk de basis, wanneer je dit onder de knie hebt kun je overstappen naar een kleiner board, van ongeveer 2 á 2,5 meter lang. Mocht je een beetje aan de zware kant zijn, geen probleem. Maar ga dan voor een board dat 2,75 meter of groter is.

leren surfen MAN MAN

Je eerste wetsuit

Een wetsuit is een essentieel onderdeel van surfen. Dus neem geen voorbeeld aan al die hunks in hun zwembroek of babes die in bikini op een surfboard staan. De zee is namelijk geen 39 graden zoals bij je thuis onder de douche. Er zijn een aantal punten waarop je moet letten bij het kiezen van een wetsuit. Zorg er als allereerste voor dat het pak dik genoeg is om je warm te houden. Hierbij zijn wetsuits met een rits op je borst warmer dan een rits op je rug. Pas wel op dat de rits geen pijn gaat doen wanener jij op je buik ligt tijdens het peddelen. Koop liever geen tweedehandse wetsuit want de vorige eigenaar zal echt niet precies hetzelfde lichaam hebben als jij. Het is namelijk belangrijk dat je wetsuit strak om je lichaam zit – maar niet zo strak dat je niet meer kunt bewegen. Verder zijn ritsloze wetsuits over het algemeen geschikter dan wetsuits met een rits, echter gaan deze na een tijdje wel losser zitten.

Regels en etiquetten

Mocht je inmiddels goed genoeg zijn om de ‘grote zee’ op te kunnen om een golf te pakken, doe dit dan niet zonder erbij na te denken. Niets is zo erg als ervaren surfers pissig te maken. Eén van de ongeschreven regels onder surfers is wachten op je beurt. En vergeet niet: de locals hebben altijd, maar dan ook ALTIJD, voorrang! Pak daarnaast nooit een golf waar iemand al op aan het surfen is, tenzij er genoeg ruimte is voor je.

leren surfen MAN MAN

Begrijp de zee

De zee is onderdeel van moeder natuur, en die kan nog wel eens doen waar ze zelf zin in heeft. Daarom is het erg belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden voordat je op je plank springt. Denk bijvoorbeeld aan de windrichting. Wanneer de wind vanuit het strand komt dan zullen de golven langer standhouden, steiler en cleaner zijn. Als de wind vanuit de zee komt dan is dit precies het tegenovergestelde. Golven breken dan sneller af, zijn een stuk grover en wilder. Bedenk dus voordat je een golf gaat pakken in welke toestand je terecht wilt komen (of aan wilt spoelen).

Een ander onderdeel is de zogenoemde ‘swell period’, hiermee wordt de tijd die tussen de golven zit bedoeld. Hoe langer de periode duurt, hoe beter en krachtiger de golf zal zijn. Wanneer de golven snel achter elkaar komen, zijn ze zwakker en houden ze minder lang stand. De beginners onder ons kunnen dus het beste de eerste aantal pogingen op deze kortere golven gaan spelen om later voor de big boys te gaan.

leren surfen MAN MAN

Oefeningen die je kunnen helpen om te leren surfen

Voor de fanatiekelingen onder ons zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen om je surf skills te optimaliseren. Begin met yoga, dit kan je helpen met het onder controle houden van je ademhaling en je flexibiliteit gaat er een stukje mee vooruit. Zie je het niet zo zitten om tussen alle vrouwen in de yogaschool te zitten (wat overigens wel een heel mooi uitzicht kan bieden), kun je het natuurlijk gewoon thuis met een YouTube filmpje doen. Mocht je hier nou niet zo’n zin in hebben dan kun je altijd gaan voor een balans board of een skateboard. Hiermee kun je gemakkelijk je evenwicht trainen, dat je zeer zeker nodig gaat hebben op je surfboard.

Ga beginnen met zwemmen. En nee daarmee bedoelen we niet een recreatie park met glijbanen, maar een sportbad waar je baantjes gaat trekken. Dit zal je later helpen met peddelen en met boven komen wanneer je omgeslagen bent tijdens het surfen. Verder kan krachttraining nooit kwaad. Train hier zowel je armen als je benen goed, je zult merken dat je daar later veel profijt mee hebt. Natuurlijk leer je surfen alleen maar door echt op je plank te gaan staan. Dus denk nou niet dat deze tips je ineens een prof gaan maken.