Vermoeidheid is echt zo’n moderne kwaal. Lange werkdagen en sociale verantwoordelijkheden weerhouden ons regelmatig van een aantikken van acht uur slaap. Dan worden we moe. Maar soms vangen we wel genoeg slaap en alsnog is onze energie onvindbaar en zijn we niet vooruit te branden. Het probleem zit ‘m waarschijnlijk in je kwaliteit van slapen, meer dan dat het de uren zijn.

De volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat je jouw nachtrust niet optimaal benut, waardoor je het liefst je dagen vult met Netflix en tukken.

Te weinig beweging

We besteden veel tijd achter een bureau. Bijna acht uur. Dat is lang. En dit beïnvloedt onze brein en lichaam meer dan we denken. Het kan invloed hebben op je slaap omdat je lichaam te weinig energie verbruikt. Door dagelijks een goede workout zal je lichaam meer behoefte hebben aan slaap. Even lopen tijdens pauzes zal al wonderen doen verrichten.

moe-2 moe-3 moe-4 moe-5

 

Slecht eten

Ja, direct na het innemen van koolhydraten zal je een energieboost krijgen. Een uur later voelt het alsof je een kettlebell van veertig kilo om je nek hebt hangen. Meer eiwitrijke voeding zorgen voor een meer stabiel energieniveau. En is goed voor spierherstel. Dubbel winnen. Daarnaast is het aan te raden om stabiel door de dag heen te eten, omdat je lichaam minder moeite heeft met het verwerken van kleinere maaltijden dan drie grote.

Genoeg drinken

Ja, als we op vrijdag in die kroeg hangen is het nooit een probleem een aantal liter aan vocht binnen te brengen. Op het moment dat we op kantoor zitten schijnt dit lastiger te zijn. Hoeveel water drink je dagelijks? Uitdroging is namelijk een belangrijke veroorzaker van vermoeidheid. Ons hart zendt door vermoeidheid minder snel zuurstof richting onze organen. Beangstigend eigenlijk, niet? Drink dus acht á tien glazen water per dag. Skip drank die meer suiker bevatten dan vocht.

moe-1

Lekker veel stress

Drukte op werk, een zeurende vriendin, verplichte voetbaltrainingen, een kotsende hond, allemaal oorzaken van stress. Soms hebben we alleen niet helemaal door dat dit grote impact uitoefent op onze vermoeidheid. Probeer dus te achterhalen wat deze stress veroorzaakt. Misschien dat het aanpassen van het bovenstaande er al voor kan zorgen dat je je minder stress in je lichaam zal voelen.

Slechte bloedsuikerspiegel

Deze kwaal komt meestal voort uit een slecht dieet en kan een grote oorzaak zijn van jouw tekort aan energie. Als je veel bewerkt voedsel eet of voedsel met veel suiker kan het zijn dat je suikerspiegel regelmatig een klap krijgt. Verlaag je suiker inname dus of vervang het door fruitsuiker. Eet een lekker appeltje.

Onthoud dat genoeg slaap nog niet hoeft te leiden tot een minder vermoeid gevoel. Het gaat om de kwaliteit van je nachtrust. Pas je levensstijl aan indien nodig.