Dit is het gemiddelde salaris van een steward(ess) bij KLM, Ryanair en TUI?

Veel meisjes droomden vroeger over een beroep als stewardess en dit is nog steeds iets wat veel vrouwen ambiëren als beroep. Naast dat het over het algemeen vooral vrouwen zijn die dit beroep uitvoeren, zijn er ook veel mannen die als steward gaan werken. Zo vlieg je de hele wereld over en daarnaast is het gemiddelde salaris van een stewardess ook niet mis. Wie wil dat nu niet?

Hoeveel verdient een stewardess bij de KLM?

Maar wat verdient een stewardess gemiddeld? Laten we maar meteen beginnen met de grootste en meest bekende luchtvaartmaatschappij van Nederland, de KLM. Het verschilt namelijk per luchtvaartmaatschappij wat een stewardess aan salaris krijgt. Vooral bij de prijsvechters – die vaak ook geen lange vluchten maken – is het salaris niet al te hoog. KLM behoort daarentegen tot de grotere maatschappijen die ook intercontinentaal vliegen. Meer dan de helft van de vluchten op Schiphol worden door de KLM verzorgd en de salarissen voor de stewardessen die bij deze maatschappij werken liggen over het algemeen dan ook wat hoger in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen. Bij KLM begin je als stewardess met een salaris van 1.960 euro bruto per maand. Hier begin je altijd met werken in de Economy Class. Na vijftien jaar kun je doorstromen naar de Business Class. Beide verdienen ongeveer evenveel en na dertien jaar verdient een stewardess ongeveer 3.100 euro bruto. Dit is het hoogste salaris wat je dan zal ontvangen.

Als stewardess is het ook mogelijk om door te groeien naar een functie als purser. Als purser geef je leiding en ben je de eindverantwoordelijke van het cabinepersoneel. Binnen deze functie kan je salaris uiteindelijk oplopen tot 5.000 euro bruto per maand. Als senior purser ligt het maximale salaris op 5.500 euro bruto per maand. Voor de KLM Cityhopper gelden andere bedragen, alhoewel het startsalaris hier wel gelijk is. Je kunt hier, na vijf jaar tijd, doorgroeien naar een salaris van 2.200 euro bruto per maand. Als purser op de Cityhopper kun je na vijftien jaar uitkomen op een salaris van ongeveer 3.300 euro bruto.

salaris stewardess

Wat is het gemiddelde salaris van een stewardess bij Ryanair en TUI?

Bij Ryanair worden de stewards en stewardessen alleen betaald voor de vlieguren die ze maken. Gemiddeld verdien je daar afhankelijk van de vlieguren die je maakt ongeveer 1.200 tot 1.500 euro netto per maand, maar als je veel op stand-by staat dan kan het zijn dat je per maand minder dan 1.000 euro netto overhoudt. Als stewardess bij TUI verdien je meer dan bij Ryanair, maar minder dan een stewardess die werkzaam is bij KLM. Het gemiddelde start salaris van een stewardess bij TUI bedraagt ongeveer 2.140 euro bruto per maand.

Extra voordelen als stewardess

Naast het maandsalaris ontvang je als stewardess bij bijna elke vliegtuigmaatschappij ook nog eens bonussen per vlucht. Tijdens het verblijf in het buitenland wordt het eten en onderdak door de vliegtuigmaatschappij betaald. Daarnaast ontvang je ook nog eens daggeld van zo’n 50 tot 100 euro per dag.

Ambieer jij een carrière als dé man achter het stuur? Lees dan over het gemiddelde salaris van een piloot bij KLM en Ryanair.