Gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden

Op het moment is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw voor het eerst moeder wordt 29,9 jaar (2018), dat zegt het CBS. Dat was in 2013 nog bijna een half jaar jonger, namelijk 29,4 jaar. Dit is een groot contrast met 60 jaar geleden. In het einde van de jaren 70’ lag de gemiddelde leeftijd op 24,3 jaar bij vrouwen met een pasgeboren baby.

 

gemiddelde leeftijd eerste kind krijgen

In 2018 werden maar liefst 75,5 duizend vrouwen voor het eerst moeder. Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren. Zo waren er in 2013 nog 79,5 duizend nieuwe moeders, en in 2008 maar liefst 83 duizend.

 

Gemiddelde leeftijd waarop mannen vader worden

De heren zijn nog weer een stukje ouder dan de dames wanneer ze hun kindje voor het eerst in de armen sluiten. De afgelopen jaren steeg de leeftijd van kersverse vaders namelijk naar 32,7 jaar, wat vijf jaar geleden nog drie maanden minder was. Daarbij was bij de mannen onder de 35 jaar te zien dat ze minder vaak vader werden, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo werden in 2013 nog 98,1 duizend baby’s geboren met een vader onder de 35 jaar, terwijl dit cijfer in 2018 zo’n drieduizend kindertjes minder was. Ook het aantal vaders die hun allereerste baby kregen onder de leeftijd van 35 daalde met het aantal drieduizend.

Mannen boven de 35 werden in verhouding dus vaker vader. Slechts een klein deel van de mannen is 50+ als zijn kind geboren wordt. Vorig jaar kregen 2.628 baby’s een vader van 50 jaar en ouder, en ‘slechts’ 765 baby’s hadden een vader van boven de 55.

Je eerste kind krijgen, we worden ouder

Bij zowel de moeders als de vaders is de leeftijd waarop ze kinderen krijgen in de afgelopen jaar dus best wat gestegen. Hoe komt het dat mensen beslissen steeds later kinderen te willen? Het kan te maken hebben met het feit dat een vaste baan krijgen tegenwoordig moeilijker is en aanstaande ouders daarom pas later financieel onafhankelijk zijn. Ook is het hebben van een carrière in de huidige samenleving belangrijker dan voorheen. Ach, zolang de baby maar een goed thuis heeft vinden wij.

Toevallig ook een kleine op komst? Check dan de leukste namen die je je baby’tje kunt geven.