In Nederland zijn alle banen in sectoren verdeeld

Er zijn ontzettend veel verschillende banen over de hele wereld. Het zijn er zelfs zoveel dat we bijna universeel besloten hebben ze in verschillende sectoren in te delen. Alle banen die bepaalde overeenkomende kenmerken hebben worden toegewezen aan een bepaalde sector. Deze sector heeft de overkoepelende factor weer als hoofdonderwerp.  Maar met verschillende groepen komt (helaas) ook vaak een verschil in loon. Dit is tussen de onderlinge sectoren ook zo. Welke sectoren hebben we in Nederland eigenlijk?

 

Over het algemeen worden er tien overkoepelende sectoren aangehouden. Daarbinnen kun je ook weer aparte sectoren maken waardoor het er alsnog ontzettend veel zijn. De tien grote sectoren in Nederland zijn: 1) Gezondheidszorg- en welzijn, 2) Handel en dienstverlening, 3) ICT, 4) Justitie, veiligheid en openbaar bestuur, 5) Milieu en Agrarische sector, 6) Media en Communicatie, 7) Onderwijs, cultuur en wetenschap, 8) techniek, productie en bouw, 9) toerisme, recreatie en horeca en 10) transport en logistiek. Dit is al een enorme waslijst. Maar in welke opgesplitste sectoren verdien je nou het meeste geld?

hoeveel verdien je per sector

Welke sector heeft het hoogste gemiddelde bruto uurloon?

Als je werkt om puur en alleen het meeste geld te verdienen, kun je volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het beste in de delfstoffenwinning aan het werk gaan. Dit zijn beroepen die bepaalde stoffen en mineralen op een economisch voordelige manier uit de grond winnen. Afgerond ligt het gemiddelde bruto uurloon van deze sector op de €38,- per uur. Dat is nog eens lekker verdienen! Op de tweede plaats vind je de financiële dienstverlening met een gemiddeld bruto uurloon van €37,-. Als deze sectoren niks voor je zijn dan kun je ook nog terecht in de energievoorziening. In deze sector ligt het gemiddelde bruto uurloon namelijk op €32,- per uur.

Het laagst gemiddelde bruto uurloon gaat naar de horeca

Maar in welke sectoren heb je het dan het minst getroffen? Het zal je waarschijnlijk niks verbazen dat dat de horeca is. De afkorting staat voor Hotel, Restaurant en Caen staat natuurlijk al bekend om de enorme werkdruk en lage lonen. Volgens het CBS is het gemiddelde bruto uurloon van mensen in de horeca dan ook maar €14,-. Probeer maar eens comfortabel rond te komen in de dure maatschappij van vandaag de dag.

verschil bruto uurloon in sectoren nederland gemiddeld

De sector die het net wat beter getroffen heeft is de Verhuur en overige zakelijke diensten. Deze sector verdient gemiddeld gezien zo’n €17,- per uur. Een andere sector die nu veel onder de loep wordt genomen is de Landbouw, bosbouw & visserij. Deze sector staat op de nummer drie laagste bruto uurlonen. Zij verdienen namelijk gemiddeld gezien maar zo’n €18,- per uur.

Vind jij dat jij te weinig geld verdient en heb je toevallig nog wat tijd over? Check dan de lijst met tweede banen.