De provincie Overijssel scoort hoog wat betreft het geluksgevoel

De cijfers van het CBS wat betreft de gelukkigste gemeentes van Nederland zijn gebaseerd op verschillende factoren. De graadmeter voor het berekenen van geluk is – logischerwijs – onder andere afhankelijk van inkomen en stelden experts al vast met welk maandsalaris je het gelukkigst bent. Daarnaast is geluk bijvoorbeeld afhankelijk van vermogen, werkloosheid, tevredenheid met het leven, afstand tot horeca-en uitgaansgelegenheid en de hoeveelheid natuur per inwoner.

Tezamen vertegenwoordigen deze aspecten de brede welvaart van een gemeente – en in Overijssel schijnt dat allemaal in overvloed aanwezig te zijn. De provincie scoort enorm goed als we het hebben over deze brede welvaart: de gemeente Dalfsen komt als beste uit de bus. Dat concludeert het Algemeen Dagblad naar aanleiding van de cijfers van het CBS.

Dalfsen is de gelukkigste gemeente van Nederland, anno 2023

Ondanks het feit dat deze gemeente in de middenmoot valt wat betreft omvang en economie, scoort Dalfsen wel erg goed op het gebied van vermogen per huishouden, sociale cohesie en onderling vertrouwen. Daarnaast zijn de scholen en cafés op loopafstand bereikbaar en bestaat er binnen deze gemeente een hoge levensverwachting. Bovendien zijn de werkloosheids- en criminaliteitscijfers er laag: een fiets zou er volgens de bewoners niet eens op slot te hoeven staan.

Een opvallend feit is dat er na Dalfsen nog drie gemeenten uit de provincie Overijssel volgen op de lijst van gelukkigste woonplaatsen van Nederland: Dinkelland, Raalte en Staphorst staan respectievelijk op de 2e, 3e en 4e positie. De top 5 wordt afgesloten door een gemeente uit een andere provincie, namelijk De Wolden uit de buurprovincie Drenthe.

Zuid-Holland en Limburg scoren heel wat minder goed

Er is minder goed nieuws te melden over de provincies Limburg en Zuid-Holland, die op het gebied van gelukkige inwoners een stuk minder goed scoren. De gemeente Heerlen wordt het minst goed beoordeeld en is daarmee uitgeroepen tot ongelukkigste gemeente van Nederland. Naast een laag inkomen, veel criminaliteit en een lage levensverwachting hebben inwoners van Heerlen veelal weinig contact met buurtbewoners, vrienden en familie. Na Heerlen vinden we – hou je vast – Rotterdam op de tweede plek van ongelukkigste gemeenten van Nederland, gevolgd door Kerkrade, Brunssum en Schiedam. Tot slot blijkt uit het onderzoek van het Algemeen Dagblad dat de Randstad en Noord-Brabant vooral hoog scoren wat betreft materiële welvaart, terwijl het hoge noorden excelleert op het gebied van gezondheid, samenleving en milieu.