Heb ik een frituurpan nodig om te frituren?

Een goed alternatief voor frituren is met een airfryer snacks maken. Het is gezonder, bijna net zo lekker en een goed alternatief op de ongezonde snack. Mocht je nou geen airfryer hebben en toch niet zo vaak snacks maken, dan is frituren zonder frituurpan ook een goede optie! Je hebt absoluut geen friteuse nodig die daar maar vies staat te wezen.

Het enige wat je nodig hebt is een hoge pan die tegen hoge temperaturen kan. Je wil natuurlijk niet dat je pan kapot gaat of dat er allemaal spetters jouw kant opkomen. Een gietijzeren pan is perfect want die houdt de warmte goed vast. Ook is er een speciale frituurpan voor op het fornuis met een uitlek mandje. Wil je het met jouw eigen pannen doen? Zorg er dan voor dat de pan stevig staat en je kan altijd jouw snacks na het frituren afdeppen met keukenpapier om het overtollige vet weg te halen. Geen uitlek mandje of een nieuwe pan nodig.

thuis frituren zonder friteuse

De juiste olie voor het frituren

Zonnebloemolie, arachide-olie, frituurvet of frituurolie kunnen allemaal de klus klaren. Vaak is het voor frituursnacks essentieel dat de temperatuur van de olie rond de 170 á 180 graden is. Heb je geen keukenthermometer? We hebben daar uiteraard een trucje voor. Gooi een stuk brood van ongeveer drie vierkante centimeter in de olie. Als het binnen een minuut bruin is, dan is jouw olie ongeveer 185 graden. Zorg ervoor dat je jouw frituursnacks pas erin gooit als de olie op temperatuur is.

Er moet natuurlijk wel genoeg olie in zitten, maar ook niet te veel. Het moet nooit tot de rand komen, want dan heb je gevaar op overstroming, brand en andere ongein die je niet wil. Voor frieten, oliebollen of andere grotere hoeveelheden heb je meer nodig. Voor andere kleinere snacks is minder ook prima. Zo kan je zonder frituurpan jouw frieten frituren voor bijvoorbeeld de perfecte home made kapsalon.