Het eerste wat je doet wanneer je een profiel aanmaakt is het kiezen van je beste profielfoto’s voor de dating app. Een selfie hier, een foto van met prachtig uitzicht daar, en wat mist er nog? Oh ja, een foto waarop je geen shirt aan hebt. Dit lijkt prima toch? Je laat wat verschillende dingen van jezelf zien en je wilt ook niet te serieus overkomen/ Je bent tenslotte een hartstikke leuk persoon. Maar toch is het plaatsen van foto’s zonder shirt aan een stuk minder goed voor je reputatie dan je in eerste instantie denkt.

Een onderzoek naar de meningen over foto’s van mannen zonder shirt

Misschien is de gedachte over shirtless foto’s wel eens in je opgekomen, of misschien wel helemaal niet. Het is in ieder geval een vraag geweest in de hoofden van Elizabeth Daniels, Morgan Jerald en JoAnna Dieker. Zij hebben namelijk onderzoek gedaan naar het effect van dergelijke foto’s.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ZENO (@zeno_vic)

In hun paper hebben zij een reeks Tinder-profielen aan universiteitsstudenten laten zien. De studenten kregen foto’s te zien van één soort mannen, met een gespierd uiterlijk, shirtloze foto’s en een korte biografie waar de behoefte naar een avontuur onder de lakens duidelijk in beschreven stond. Aan de andere kant werden er foto’s van ‘het andere soort mannen’ laten zien aan de studenten. Deze foto’s bevatte mannen die minder gespierd waren en meer interesse hadden in het krijgen van een diepgaande relatie. De studenten werden vervolgens gevraagd het individu op de foto te beoordelen op punten als competentie, sociale aantrekkelijkheid, fysieke aantrekkelijkheid en de geschatte kans op risicovol seksueel gedrag.

Wat vonden de universiteitsstudenten er van?

De conclusie van het onderzoek was voornamelijk dat de foto’s van jonge mannen zonder shirts door de studenten lager werden ingeschat op algemene competentie. Daarbovenop scoorden dezelfde mannen juist hoger op risicovol seksueel gedrag. Deze uitkomst was niet alleen afkomstig van de vrouwelijke studenten die meededen aan het onderzoek, ook de mannelijke studenten gaven dezelfde beoordeling. Zowel mannen als vrouwen reageren dus negatief op mannen met een ‘gewaagde’ uitstraling op dating apps.

Maar wat moet je dan wel doen om een goede indruk te maken op een dating app?

Het plaatsen van shirtloze foto’s is misschien niet de allerbeste manier om een vrouw aan de haak te slaan. Het lijkt misschien iets wat vrouwen zouden willen zien, maar uit het onderzoek komt dat mannen met een ‘pikant’ profiel minder in de smaak vallen. Maar wat precies hieronder gezien wordt, komt wat minder duidelijk naar voren in het onderzoek. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om in te zien dat alle mensen verschillend zijn. Wat iedereen precies interessant vindt verschilt per persoon. Als je indruk wilt maken met je profiel is het het belangrijkst om gewoon jezelf te laten zien.

Nu weet je dat je twee keer moet nadenken voor je weer een shirtless selfie plaatst. Daarentegen is het toch lastig om te bedenken wat je dan wél op je datingsprofiel moet zetten. Lees dan ook onze tips voor een beter dating profiel.