Nederlanders slaan handen ineen met Vodafone tijdens de ‘Formula Brain’
Het is natuurlijk enigszins verbazingwekkend nieuws. Laten we wel wezen, als jij tussen neus en lippen door krijgt te horen dat iemand een auto kan besturen met enkel impulsen vanuit z’n hersenen, verklaar je hem of haar waarschijnlijk voor gek toch? Het lijkt zo onwaarschijnlijk dat het moeilijk te bevatten valt. Toch is het Vodafone gelukt om technologie zo sterk te ontwikkelen dat het men in staat stelt om enkel met electro-pulsen uit je hersenen een auto te besturen.
Gister was het moment waarop Vodafone menig mond deed openvallen van verbazing. Samen met een groepje enthousiaste Nederlanders werd op het Midland Circuit te Lelystad de finale van de ‘Vodafone Formula Brain’ verreden. De finalisten zijn voortgekomen uit regionale kwalificaties. Consumenten konden zich gedurende vier weken lang kwalificeren voor de echte race, door een tijd neer te zetten in een virtuele simulatie. Uit iedere regio was een finalist vandaag aanwezig op jacht naar de titel ‘winnaar Formula Brain’. Een schouwspel dat op z’n zachtst gezegd bijzonder was te noemen. Door gebruik te maken van het Vodafone 4G-netwerk werden de deelnemers (middels een ultra-gevoelige helm) gelinkt aan hun auto.
Door je hersenen te focussen kan de helm bepaalde impulsen oppikken. Deze worden dan weer omgezet in de beweging die jij vereist van de auto. Doordat de auto rijdt met een camera voorop kun je als bestuurder precies zien waar je heen moet/wil. Hoe hoger de inspanning van je hersenen, hoe hoger de snelheid van het voertuig. Andersom verlaagt de snelheid zodra jij besluit je hersenen terug te laat te keren in een meer neutrale staat. Kortom: je bent praktisch een telepathisch coureur.
Het lijkt een gimmick, maar er zit een innovatieve gedachtegang achter
Natuurlijk is het hartstikke leuk dat een bedrijf als Vodafone in staat is om dergelijke technologie te realiseren. Het geeft aan hoe ver de technologie gevorderd is en wat er voor nieuwe deuren geopend kunnen worden. Toch is er wel degelijk een maatschappelijke drijfveer te vinden achter dit evenement. Door te bewijzen dat mensen met enkel hun hersenen zaken kunnen besturen van een afstand, worden er nieuwe mogelijkheden geboren voor hulpbehoevenden. Zo kunnen mensen met een verlamming geholpen worden met activiteiten die ze voorheen niet konden ondernemen.
Bovendien biedt een dergelijke benadering ook meteen perspectief voor de gehele entertainment-sector. Zo worden er nieuwe kansen ontwikkeld voor de beleving van bepaalde zaken. Neem alleen al het besturen van een raceauto. Met een dergelijke insteek is de gehele ervaring vernieuwd én een stuk levensechter. We zijn ervan overtuigd dat wanneer deze technologie wordt geperfectioneerd, dat het enorm veel alledaagse dingen naar een hele nieuwe dimensie kan brengen.