Sommige films blijven ons bij. Deze inspireren ons bijvoorbeeld op persoonlijk of professioneel niveau. De volgende films halen de beste ondernemer in ons naar boven.

films-1

Rocky Balboa

You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain’t about how hard ya hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward. […] That’s how winning is done!” — Rocky Balboa

Dit is de vader van alle vader-zoon filmmomenten. Misschien een van de meeste inspirerende filmquotes ooit, omdat het sturing, inspiratie en motivatie omvat in een paar zinnen. Deze quote omschrijft het vinden van een balans tussen het zijn van een gedreven ondernemer en je ook nog aandacht hebben voor de mensen waar je om geeft.

Het leven doet soms pijn. Falen en verliezen zullen er altijd zijn. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat.

The Wolf of Wallstreet

The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can’t achieve it.” — Jordan Belfort

Sommige films kennen die gevoelige scenes waar we ons allen in kunnen vinden. The Wolf of Wall Street is niet zo’n film. Deze film motiveert om de innerlijke leider te vinden en nooit bang te zijn voor terugslagen. Echter, ongekende gedrevenheid heeft ook een keerzijde, namelijk dat je mensen om je heen ook de vernieling in kan helpen.

Deze film bezorgt ondernemers de kriebels, maar ook opwinding. De kern van het verhaal is dat je de regels niet aan je laars moet lappen, je altijd moet herinneren hoe je doelen hebt behaald en jezelf niet moet verliezen onderweg naar succes.

Moneyball

Hard work may not always result in success, but it will never result in regret.” — Billy Beane

Moneyball gaat over het geloven in je team. Succesvol ben je nooit in je eentje. Je moet de juiste mensen om je heen verzamelen en samen het beste eruit halen. De chemie tussen talent, gedrevenheid en vaardigheid moet kloppen. Een team werkt alleen als allen met dezelfde inzet ervoor gaan. Als ook maar een iemand niet die honderd procent geeft, zal het een taaie opgave worden op succesvol te worden.

The Lion King

Oh, yes, the past can hurt. But the way I see it, you can either run from it or learn from it.” — Rafiki

Disney weet levenslessen altijd kinderlijk makkelijk te brengen en toch de spijker kei hard op z’n kop te slaan. Soms ervaar je inderdaad tegenslag na tegenslag. Je verliest geliefden of staat er financieel niet helemaal lekker voor, maar iedere dag biedt weer nieuwe kansen. Het negeren van het kut-momenten gaat je niet verder helpen. Je moet soms de confrontatie met angst aangaan. Daar groei je van.

A League of Their Own

It’s supposed to be hard. If it wasn’t hard, everyone would do it. The hard is what makes it great.” — Jimmy Dugan

We hebben weleens van die momenten dat we het niet meer zien zitten. Dat we overal mee willen stoppen. Soms is er net iets te veel hooi op de vork. Maar niets is te zwaar om niet te kunnen tackelen. Succes komt voortuit hard werken en de gedrevenheid die ondernemers onderscheidt van werknemers.

Leiderschap gaat niet over de fancy diners en champagne showers (soms wel), maar het gaat vooral om het durven aan te gaan van moeilijke beslissingen en nooit je doel te verliezen.