Direct naar content
fietsen in amsterdam
Afbeelding: Ejov Igor

Fietsendiefstal blijft een big issue in Nederland blijft: in 5 jaar met 30% gestegen

Amsterdam (en Nederland in zijn geheel) en fietsen, het is een combinatie die je niet los van elkaar kunt zien. Maar helaas geldt dat ook voor Amsterdam en fietsendiefstal. De cijfers liegen er niet om: met 10.810 aangiftes in 2024 blijft de hoofdstad de absolute, gedoodverfde koploper als het gaat om verdwenen fietsjes. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want lang niet iedereen neemt de moeite om aangifte te doen. Ben jij de trotse eigenaar van een fiets in Amsterdam? Dan is het een kwestie van tijd voordat je een keer pech hebt. Check even de ins en outs wat betreft fietsendiefstal!

Door Danilo Otte

Fietsendiefstal neemt toe, ondanks lichte daling in Amsterdam

Laten we de feiten en cijfers van de Independer even op een rijtje zetten wat betreft fietsendiefstal. In heel Nederland werden in 2024 maar liefst 86.220 fietsen gestolen. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van vijf jaar geleden. Maar terwijl het in veel steden juist erger wordt, zag Amsterdam een minieme daling van 0,8% ten opzichte van 2023. Een reden tot juichen? Niet echt, want met ruim tienduizend gestolen fietsen per jaar blijft het probleem immens. En als je denkt dat het in andere steden veel beter gaat: in Den Haag waren er 4.760 aangiftes en in Utrecht 3.900. Vergelijk dat met Amsterdam, en je ziet meteen wie de ‘winnaar’ (of verliezer in deze) is.

fietsen in amsterdam
pixabay

Waarom is er zo veel fietsendiefstal in Nederland?

Amsterdam is een paradijs voor fietsendieven, en daar zijn een paar logische redenen voor. Allereerst is er simpelweg veel aanbod: met duizenden fietsen op straat is de verleiding voor de boeven groot, vooral als een fiets slechts met één slap slotje vaststaat. Daarnaast is een e-bike enorm gewild en duur, wat ze een lucratief doelwit maakt voor criminelen die ze vaak doorverkopen (zelfs over de grens). Ook spelen toeristen en onoplettende bewoners een rol omdat zij hun fietsen slordig achterlaten, soms met een waardeloos slot waar je absoluut geen ú tegen zegt. Tot slot is de handhaving niet bepaald streng, de politie heeft vaak andere prioriteiten in de ó zo drukke hoofdstad: waardoor veel fietsendiefstal onopgelost blijven.

fietsen in amsterdam (Zal deze fiets ten prooi vallen aan fietsendiefstal?)
_ Harvey

Als een professionele fietsendief jouw fiets op het oog heeft is er eigenlijk weinig tegen te doen, maar je kunt het ze in ieder geval zo moeilijk mogelijk maken om diefstal van je fiets te voorkomen. Investeer in een stevig kettingslot en vermijd dunne kabelsloten die met een bijzonder simpel schaartje door te knippen zijn. Zet je fiets altijd vast aan een stevig object, want een losse fiets is een makkelijke(r) prooi. Een tweede slot maakt het nog lastiger en ontmoedigt dieven (ja, dat is veel werk, maar een nieuwe fiets kopen nog meer). Registreer bovendien je fiets door het framenummer te noteren en markeringen aan te brengen, zodat je hem makkelijker kunt herkennen als hij dan toch opduikt. Tot slot: wees slim met waar je je fiets parkeert: donkere steegjes en verlaten straten zijn vragen om problemen, terwijl drukke plekken met camera’s een stuk veiliger zijn tegen fietsendiefstal.

En als het dan toch gebeurt?

Toch kan het gebeuren dat je fiets meegenomen wordt, zeker in Amsterdam. Wat moet je doen als je fiets gestolen is? In dat geval kun je aangifte doen tegen fietsendiefstal, ook al is de kans klein dat je hem terugziet. Toch is het zo als niemand dit doet, blijft het probleem groeien. Houd daarnaast Marktplaats en Facebook in de gaten, want gestolen fietsen worden daar vaak snel doorverkocht. Heb je een fietsverzekering? Dan kun je mogelijk een vergoeding krijgen, maar zorg wel dat je eerst aangifte hebt gedaan (zonder proces-verbaal heb je namelijk dikke pech).

Amsterdam blijft voorlopig dé plek waar fietsendieven door middel van fietsendiefstal goed hun centjes kunnen verdienen. Tot er strengere maatregelen komen, blijft het simpelweg een kwestie van goed opletten en je fiets zo goed mogelijk beschermen. En mocht je toch weer moeten lopen naar huis? Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent!