Eindelijk, Formule 1 begint aan de tweede helft van het seizoen en Codemasters’ F1 2017 ligt in de schappen. Nadat we het weekend lang naar Max Verstappen en zijn RB13 hebben gekeken, is het tijd voor onze eigen carrière in de gloednieuwe game. Mercedes en Ferrari zijn tot nu toe de baas, Renault zit met de handen in het haar en ondertussen komt Force India langzaam dichterbij. In-game heb je tijdens de vernieuwde carrièremodus een kans boven je rivalen uit te stijgen, de multiplayer biedt opnieuw de kans je vrienden te verslaan en daarnaast kunnen we de baan op in de ‘nieuwe’ classic cars.

f12017 - game - review

Max of Lewis?

In de carrièremodus van de game start je met het aanmaken van een eigen personage vervolgt door het kiezen van een van de teams. Start je als underdog bij Sauber en vecht je jezelf naar een redelijke plaats in het klassement? Of ga je voor de grote prijzen in een Mercedes en schiet je over de baan naar podiumplaatsen? Na het kiezen van je team en teamgenoot, sta je direct op de GP van Australië. Nog even een korte intro over de mogelijke upgrades aan de auto met de teambaas en even later zit je direct in de auto, geparkeerd in een van de garages van Albert Park. Ready?

Vanaf dat moment ga je aan de slag met de oefensessies, kwalificaties en uiteindelijk uiteraard de race. Tijdens de practice worden er naast de bestaande ook wat nieuwe oefeningen geïntroduceerd. Je gaat de baan op om onder andere je race-snelheid te controleren, wisselt wat van banden en kiest de beste lijnen. Vervolgens ga je vol vertrouwen de kwalificatie in, zet een zo goed mogelijke tijd neer en bepaalt daarmee je plaats op de grid tijdens de start. Starten als 3de, 12de of 18de maakt niet uit, de eerste bocht is een grote chaos waar je zo goed mogelijk doorheen wilt komen. Pas op, je collega’s laten je er niet zomaar langs en botsingen worden met penalty’s bestraft. Foutjes als een slechte start, botsingen of dramatische bochten komen je duur te staan. Een fijn en verbeterd realisme in de nieuwe F1.

F1 2017 - game - review

Een van de betere verbeteringen in de game heeft alles te maken met de upgrades voor de motoren. Waar de upgrades in de vorige versie vrij eenvoudig waren, zijn ze nu meer gedetailleerd. De motor bestaat uit 4 hoofdonderdelen, welke los van elkaar te updaten zijn – niet 2 of 3 keer, maar minstens 10 keer. Daarnaast kan er nu, geheel nieuw, worden gewisseld tussen motoren. Wanneer de een versleten is, kan je ervoor kiezen een nieuwe te laten installeren. Dit kost tijd, maar kan voor belangrijke races wel de moeite waard zijn. De auto wordt dus zorgvuldig voor je gemonitord. Codemasters heeft daarmee met hun F1 een flinke stap vooruit gezet.

Tijdens de verschillende oefensessies, kwalificaties en races verdien je resource points. Des te meer en beter je rijd, des te meer je er verdient. Met deze points kan je upgrades kopen voor jouw bolide. De resource points zijn geen nieuw begrip in de game, maar nog steeds even belangrijk. Wanneer je geen oefensessies rijd en targets niet haalt, verdien je minder punten en kan je minder upgrades kopen. Hierdoor blijf je achter op de rest van de teams en kan je het kampioenschap wel vergeten.

F1 2017 - game - review

’16 vs ’17

De gameplay in het nieuwe F1 2017 is sterk verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Naast aanpassingen aan bijvoorbeeld de crash-momenten en videokwaliteit, is er veel werk gestoken in de handling van de wagens en extra’s in de carrièremodus. De wagens liggen beter op de baan, zien er beter uit en bewegen realistischer. Terwijl je kort pit, kan je het motorvermogen omhoog gooien, aerodynamica aanpassen en met de DRS-zones je tegenstanders tactisch verslaan. De extra opties brengen meer diepgang en daarmee heb je des te meer het gevoel dat je niet voor niets anderhalf uur aan het racen bent. Tijdens je carrière krijg je ook wat challenges voorgeschoteld waarin je in klassieke wagens komt te rijden.

f1-2017 - game - review

Brommende klassiekers

Volledig nieuw in ’17 zijn de geïntroduceerde ‘classic cars’.  Vanuit het hoofdmenu kan je een wagen kiezen, instappen en vrij rijden of racen. Er zijn een aantal klassiekers beschikbaar, zoals een 2008 McLaren, een 2002 Ferrari of de befaamde 1992 Williams. Heerlijk om met het ouderwetse kille geluid over de GP’s te kunnen scheuren.

F1 2017 - game - review

De nieuwe racer is een verbetering op de voorganger en speelt het heerlijk weg. Over de mooie Grand Prix rijden is weer als vanouds en strijden voor het kampioenschap voelt beter dan ooit. Ben je net als MAN-MAN fan van Formule 1? Dan is Codemasters’ F1 2017 dit najaar een must have.