Jarenlange presidentschap in Cambodja

Sinds 1985 is Hun Sen al premier van Cambodja. De verkiezingen in dit Aziatische land verlopen overigens niet zoals in Nederland. Zo is hebben de kiezers eigenlijk niet zoveel keus qua partijen en op die manier kon Hun Sen z’n premierschap keer op keer verlengen. Bij veel inwoners van Cambodja viel dat overigens erg verkeerd. Zij waren het oneens met het corrupte beleid van hun landvertegenwoordiger. Toch bleef de partij van Hun Sen de partij met het meeste geld en de meeste invloed op de media. Zo werd hij ook tijdens de verkiezingen in de zomer van 2023, wederom herkozen tot premier. Hun Sen is sindsdien er weer even van verzekerd dat de geldkraan open blijft staan. Want of je nu eerlijk verkozen bent of niet, als premier van Cambodja stromen de centen lekker binnen.

Momenteel heeft Hun Sen z’n takenpakket overgedragen aan z’n zoon. Hierdoor is de 70-jarige Aziaat officieus met pensioen. Wel blijft hij onderdeel van de Cambodjaanse Volkspartij, zodat de inkomsten niet zomaar stoppen. Die inkomsten zijn overigens niet per se nodig. Na 38 jaar presidentschap heeft Hun Sen de schaapjes wel op het droge.

Rondrijden in eigen limousine

Dat de Aziatische leider geen geldzorgen heeft laat hij maar al te graag aan de buitenwereld zien. Zo wordt hij vaak rondgereden in een limousine die beveiligd wordt door snelle Audi’s. Ook bezit hij een peperduur kostuum dat hij voornamelijk draagt naar ceremoniële gelegenheden. Op de schouders van het jasje zitten geelgouden emblemen en om z’n nek prijkt een 24 karaats gouden ketting. Dat is nog eens iets anders dan de kettingen zoals burgemeesters die in Nederland hebben. Hun Sen pronkt ermee alsof hij de Olympische Spelen heeft gewonnen.

Gecompliceerd horloge van Patek Philippe

Unieker is het horloge waarmee Hun Sen werd gesignaleerd in een restaurant. Hij had een Patek Philippe 6300G Grandmaster Chime om de pols. Dit specifieke exemplaar is het meest gecompliceerde horloge ooit dat door Patek Philippe werd geproduceerd. Het klokje beschikt over maar liefst twintig verschillende complicaties. Dat zijn onder andere: de tijd, een extra tijdzone, datumfunctie, dagfunctie, ‘moonface’ en een stopwatch. Verder is het horloge erg bijzonder omdat het bestaat uit twee onafhankelijke wijzerplaten. Zo is het middengedeelte een los onderdeel en wordt de rest van de wijzerplaat aangevuld door een apart randje rondom dit middenstuk. Beide wijzerplaten beschikken over een ander reliëf. Het middenstuk is heeft een geblokte print en beschikt bovendien over de Patek Philippe letters. Het buitenstuk van de wijzerplaat is egaal en toont de getallen 1 tot en met 12. Bekijk hieronder het horloge in kwestie:

‘Reversible’ horloge

Als klap op de vuurpijl is het mogelijk om dit horloge aan beide kanten te dragen. Zo is aan beide kanten van het horloge een verschillende wijzerplaat ingelegd. Veel horloges in dit segment hebben aan de achterzijde een zogeheten ‘open caseback’ waardoor het mechanisme van het horloge te bewonderen is. Patek Philippe kiest voor een horloge met twee verschillende wijzerplaten en is het enige merk binnen de luxehorloges die deze techniek toepast. De productie van de ingewikkelde Patek Philippe 6300G Grandmaster Chime kost de Zwitserse horlogefabrikant maar liefst 100.000 uur! Het is dus niet verwonderlijk dat er voor dit klokje diep in de buidel moet worden getast.

Marktwaarde van ruim 8,3 miljoen euro

Voor dit horloge, dat werd uitgebracht om de 175e verjaardag van Patek Philippe te vieren, is uiteraard geen standaard stalen horlogeband gebruikt. Het Zwitserse horlogemerk heeft gekozen voor een band van alligatorleer. Daar heeft een stagiair van Patek Philippe vermoedelijk z’n leven voor moeten wagen. Omdat de productie van het horloge zoveel tijd kost en grotendeels bestaat uit exclusieve materialen, is het bijna onmogelijk om de 6300G Grandmaster Chime op de kop te tikken. Deze schaarste zorgt er vervolgens voor dat de marktwaarde van het klokje flink oploopt. Hun Sen zou het horloge van Patek hebben gekocht voor zo’n 2.260.000 euro, terwijl de marktwaarde vandaag de dag al rond de 8.310.000 euro ligt. Binnen no-time heeft hij dus ruim 6 miljoen euro verdiend, maar daar zal de Aziatische oud-premier het horloge waarschijnlijk niet voor afstaan.