Nederland is kampioen prijzig huren

Nederland heeft een pittige titel te pakken: kampioen prijzig huren in Europa. Uit de studie blijkt dat Amsterdam niet alleen de hoofdprijs heeft, maar dat ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht flink meedoen in dit dure huurspel.

Amsterdam voert de ranglijst aan met een gemiddelde huurprijs van maar liefst 2275 euro per maand voor een appartement. Voor een studio leg je 1740 euro neer en een kamer kost je zo’n 963 euro. Rotterdam en Den Haag completeren de top vijf van duurste Europese steden voor huurappartementen, direct achter Rome en Parijs. Utrecht doet ook aardig mee, op de zevende plaats net na M√ľnchen.

 

huis huren huur

Kosten van huren gaan razendsnel omhoog

Wat opvalt is de stevige stijging van huurprijzen in steden als Rotterdam (plus 15,8 procent) en Den Haag (plus 25,6 procent) in vergelijking met een jaar eerder. Dit is schrikbarend nieuws voor huurders in Nederland.

Maar laten we niet vergeten dat niet alleen appartementen duur zijn. Ook voor studenten is het geen feest. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn de gemiddelde kamerprijzen flink omhoog geschoten. In Utrecht bijvoorbeeld, van 673 euro naar 850 euro in vergelijking met begin 2023, een stijging van 26,4 procent.

Heeft Nederland binnenkort een probleem?

Maar laten we positief blijven: het merendeel van de woningen die HousingAnywhere onderzocht, was gemeubileerd en in meer dan de helft van de gevallen waren de nutsvoorzieningen inbegrepen. Dat scheelt weer wat extra kosten.

Toch slaat de Woonbond alarm. Zij noemen deze bevindingen ‘schrikbarend’ en pleiten voor maatregelen om excessief hoge huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Hopelijk biedt de wet Betaalbare huur, voorgesteld door demissionair minister de Jonge, enige verlichting en wordt deze snel aangenomen door de Tweede Kamer.

Nederland mag dan op veel vlakken een geweldig land zijn, als het gaat om huren, staat het helaas bovenaan in de lijst van Europese prijskaartjes. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn niet alleen topbestemmingen, maar ook de duurste als het gaat om een dak boven je hoofd.