Direct naar content
landen met de hoogste staatsschulden europa
Afbeelding: Jasper Benning / Unsplash

De EU-landen met de hoogste staatsschuld: drie grote landen met flinke negatieve cijfers

De staatsschulden in Europa zijn torenhoog. De EU, in 1951 opgericht door zes landen, wordt gekenmerkt door schuld. Neem Griekenland: het land uit het zonnige Zuid-Europa heeft een staatsschuld van maar liefst 357 miljard, goed voor 161% van hun totale economie. Hoe dat zit met andere landen, lees je hier.

Door Ramon Pater

Staatsschulden in Europa zijn torenhoog

De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij de Europese landen. Het bruto binnenlands product (BBP), de maatstaf voor economische groei, wordt bij meerdere Europese landen grotendeels in beslag genomen door staatsschulden. Neem Griekenland: het land, dat jarenlang financieel ondersteund werd door onder meer Nederland, heeft een schuld waar je u tegen zegt. In 2015 leende Nederland nog 11,9 miljard euro aan de Grieken, wat neerkomt op zo’n 700 euro per Nederlander.

In totaal hebben de Europese landen 195 miljard euro uitgeleend aan de Griekse overheid. Of ze dat geld ooit terugzien, valt te betwijfelen, aangezien Griekenland zichzelf jaarlijks dieper de schulden in werkt. De staatsschuld van Griekenland bedraagt nu 357,9 miljard euro—een gigantisch bedrag.

Deze landen hebben de grootste staatsschuld in Europa
Alexandre Lallemand / Unsplash

Duitsland, Italië en Frankrijk hebben de grootste schulden

Opmerkelijk genoeg hebben de medeoprichters van de Europese Unie de hoogste staatsschuld. Frankrijk heeft met 3.101 miljard euro de grootste schuld, gevolgd door Italië met 2.863 miljard euro en Duitsland met 2.623 miljard euro. Vooral Italië en Frankrijk scoren slecht, want hun BBP is lager dan hun staatsschuld, wat betekent dat de schuldquote boven de 100 procent ligt.

Nederland doet het relatief goed: de staatsschuld van ons kikkerlandje bedraagt slechts 46,5 procent van het BBP, wat binnen de Europese normen valt. In 1997 spraken de EU-lidstaten namelijk een stabiliteits- en groeipact af, waarin werd vastgesteld dat de staatsschuld van een land maximaal 60 procent van het BBP mag bedragen. Onze zuiderburen voldoen niet aan die afspraak: in België bedraagt de schuld 105,2 procent van het BBP—geen goed teken.

Tijdens de coronapandemie werden de begrotingsregels tijdelijk opgeschort om grootschalige overheidssteun mogelijk te maken. Die steunpakketten hebben de staatsschulden echter geen goed gedaan. Hoewel de staatsschulden in 2023 iets zijn gedaald ten opzichte van de coronajaren, is er nog een lange weg te gaan voor landen zoals Griekenland en Italië.

Benieuwd naar de goedgevulde portemonnees? Bekijk dan de rijkste landen ter wereld.