Ja, soms bereik je dat moment. Dat je BED Rotterdam niet meer uit kan staan, dat je voor de zoveelste keer over de vloer van Danzig Den Haag bent gegleden of dat je voor de zesde keer op rij op je plaat bent gegaan op de trap richting de wc’s in de Marktkantine. Dan is het tijd om je terug te trekken, je vrienden bij je thuis uit te nodigen, vragen of iedereen een sixpackie meebrengt en een tof spel op tafel te gooien.

De eerste tien minuten zullen de gesprekken nog rustig verlopen. Vervolgens lijkt het alsof je jezelf hebt begeven in Helm’s Deep, waar niemand gespaard wordt. Waar mannen man worden. Waar vriendschappen minder waard zijn dan zeven gooien met een dobbelsteen. Ja, een spelavond kan catastrofaal uitpakken. Toch doen, want het is fantastisch en een van de beste afwisselingen op een avond de stad in met vrienden.

Ok, de volgende spellen wil je in je kast hebben.

Ticket to Ride Europe

Ga je met je vrienden de strijd aan om het leggen van verbindingen binnen Europa. Claim verschillende trajecten tussen steden. Lukt dit niet in één keer, ben je de sjaak. Shotje voor jou. NS gaat jaloers zijn.

Risk

Ja, hoe kon het ook anders. Deze klassieker moet gewoon in de kast liggen. Neem je beste dobbelsteenhand mee, want winnen moet je. Omver blazen dat Australië. Die achterlijke Donald Trump gaat never nooit aan de macht komen als jij dat Noord-Amerika even in je zak steekt.

bordspellen-1

Cluedo

Iemand in dat huis heeft een moord gepleegd. Nu aan jou om te ontdekken wie. Met Cluedo. Echt weer zo’n ouwe gouwe. Het is altijd die fucking Rosa. Met een loden pijp. Onbetrouwbaar kreng dat het is.

30 seconds

30 seconds is ook een oude bekende, maar nog steeds een van de populairste spellen. Misschien speel je dit tijdens kerst met je ouders, maar het is ook prachtig met een groep vrienden. Niemand komt zonder kleurscheuren thuis. Lekker veel door elkaar gillen, brullen en krijsen. Ja, top.

bordspellen-2

Halli Galli

Halli Galli. Een bel. Daar gaat het al helemaal mis. Een bel, waar iedereen zo snel mogelijk op moet meppen, zodra je vijf dezelfde vruchten op de kaartjes ziet. Zorg gewoon dat je geen ring om hebt of dat je tegenstanders geen ring dragen. Dat is voor niemand leuk.

Stef Stuntpiloot

Stef Stuntpiloot is toch een spel dat je niet met je schoonfamilie gaat spelen. Het enige doel hier is – naast je kippen te beschermen tegen die wanpiloot die constant dreigt een aanslag te plegen – zo snel mogelijk iemand dronken voeren. Als alle drie jouw kippen namelijk geraakt zijn, moet je een shot nemen. Dan wordt het snel gezellig, snap je al.

bordspellen-5

Camel Up

Camel Up. Hoe vaak gok je nou op kamelen? Ja, nooit dus. Nu wel. Je bestuurt ze door de dobbelen. Als je een beetje goed bent in kansberekening, bestaat de kans dat je wint. Bloedstollend wordt het in ieder geval.

Agricola

Agricola. Een spel waarbij je een eigen boerenleven opbouwt. Net wat strategischer dan Kolonisten. Het is tactisch. Geluk hoef je niet te hebben. Het duurt wel een tijd, dus ga er goed voor zitten en haal wat lekkere drank.

Weervolven

Weerwolven. Dit is een topper als je echt met een grote groep bent. Iedereen mentaal kapot maken en zelf overleven. Dat is waar het om draait. Wees niet te luid, dan val je op. Wees niet te stil, dan val je ook op. Partijtje spannend dit.

Carcassonne

Bouw een zo groot mogelijke burcht in Zuid-Frankrijk met Carcassonne en claim je grond. Vergt ietwat strategisch denkvermogen en geluk, want de tegel die je pakt bepaalt jouw mogelijkheden. Na een aantal keer spelen wordt het makkelijker.

bordspellen-4

Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan. We wilden ‘m bijna skippen, omdat het zo voor de hand liggend is. Maar we konden het toch niet over ons hart krijgen. Want dit blijft toch een topper. De overgang van hout en steen naar graan en erts is instant chaos. En die ridder. Dat ding moet altijd kapot.