Zelf een e-bike maken

Voor een goede e-bike ben je al gauw duizenden euro’s kwijt, dat is een feit. Echter hoef je niet per se een dergelijk bedrag af te tikken om toch een elektrische fiets te rijden. Zo kan je bijvoorbeeld op Kickstarter kijken, waar ze speciale wielen met een motor hebben voor je fiets. Ben jij een echte klusser? Stroop dan die mouwen van je op. Je kan namelijk zelf eenvoudig een e-bike maken met behulp van kits.

mountainbike ombouwen tot e-bike

Je huidige fiets ombouwen tot een elektrische fiets met ombouwsets

De makkelijkste manier is natuurlijk om gewoon een e-bike te kopen. Dan hoef je nergens meer naar om te kijken en kan je direct flinke snelheden aantikken met jouw tweewieler. Mocht je al een fiets hebben die heerlijk rijdt, maar niet elektrisch is? Don’t worry, we’ve got your back. Je kan namelijk jouw huidige fiets vrij simpel ombouwen tot een e-bike. Er zijn verschillende ombouwsets waarmee jij je innerlijke Bob de Bouwer naar boven kan halen.

Deze ombouwsets beschikken in de meeste gevallen over de volgende onderdelen:

  • Voor- of achtervelg met ingebouwde elektromotor of middenmotor
  • Sensor
  • Accu + lader
  • Motor- en/of accumanagement.
  • Display
  • Vervangende remhendels of remsensoren voor motoronderbreking
  • Bedrading

Een dergelijke ombouwset kan je online al bestellen vanaf 400 euro. Voordat je direct voor de goedkoopste variant gaat, dien je wel eerst te kijken naar de inhoud van dergelijke ombouwsets. Zo is er vaak wel degelijk verschil tussen een goedkopere en een prijzigere kit.

Instructievideo op Youtube

Natuurlijk bieden we jullie een helpende hand in dit proces. Je wilt namelijk niet jouw ombouwset vernachelen. Wij stuitten op de onderstaande video van Bright, waarin David Lemereis je duidelijk uitlegt hoe jij je eigen fiets kan ombouwen tot een e-bike. Mocht jij een beetje goed zijn met je handen, dan kan jij dit zelf in zo’n 2,5 uur afronden. Ook kan je ervoor kiezen om dit klusje uit te besteden. Check de video en kijk of jij de handigheid in petto hebt om deze taak te voltooien.