Wat zijn de gevolgen van afvallen d.m.v. intermittent fasting?

Afgezien van de vraag of het intermittend fasting effectief is, heeft het volgens een recent onderzoek ook een prettig bijeffect. Deze manier van vasten of, zoals je wilt, diëten, zorgt er niet alleen voor dat je aardig wat kan afvallen, een grotere alertheid en een gezonder leven, het zorgt er ook voor dat je beter kan slapen.

 

Het idee dat je door deze manier van diëten beter kan slapen volgt uit een onderzoek uit 2019. Neurowetenschapper Mark Mattson, is een deskundige op het gebied van vasten en heeft de methode die we nu kennen als intermittent fasting ruim 25 jaar lang bestudeerd. Hij stelt dat het menselijk lichaam zodanig in elkaar zit dat het prima overweg kan met periodes waarin minder voedsel beschikbaar is. Op zich is dat geen wereldschokkend nieuws. Vroeger haalde de mens zijn of haar voedsel niet in de supermarkt, maar was men afhankelijk van moeder natuur. Uiteraard liet niet elk dier zich makkelijk vangen en dus moest men gewoon eten wat er voor handen was. Met die wetenschap in het achterhoofd is het logisch dat het verschijnsel ‘fast food’ niet echt iets is waar het lichaam veel aan heeft. De beschikbaarheid van dergelijke voeding zorgde er dus voor dat welvaartsziektes als obesitas, diabetes, hartaandoeningen, depressies en slaapstoornissen steeds vaker voorkwamen.

Met die kwalijke risico’s voor onze gezondheid was het tijd om te onderzoeken of het lichaam anders reageert als voeding op gezette tijden wordt onthouden. Blijkbaar is dat het geval. Het voedingsschema bij intermittent fasting beinvloedt namelijk de zogenaamde circadiane ritmes. Dit zal je niet veel zeggen, maar het heeft een onmiskenbare invloed op ons slaapritme. Opvallend genoeg zorgt deze manier van afvallen voor een geoptimaliseerde hormoonbalans waardoor veel lichamelijke functies beter presteren. Zo wordt de verbranding geoptimaliseerd doordat we tijdens onze nachtrust meer groeihormonen aanmaken. Dit hormoon is ook betrokken bij het verbranden van vet en het herstel van de spieren. Met andere woorden: je wordt uitgerust wakker terwijl je over aanzienlijk meer energie beschikt.

De verschillende methoden van vasten

Kies je voor deze manier van afvallen, houd er dan rekening mee dat de resultaten per persoon kunnen verschillen. Er zijn bovendien verschillende methoden van intermittent fasting. In de meeste gevallen zal je willen kiezen voor een 12/12 systeem waarbij je 12 uur lang beperkt mag eten en 12 uur moet vasten. Een alternatief is een 8/16 systeem (als je streng wil zijn voor jezelf). De echte fanatiekeling gaat nog een stap verder en kiest voor vijf dagen achter elkaar beperkt eten en twee volledige dagen vasten.

Een belangrijk detail is dat je tijdens de uren / dagen dat je vast, wel veel vocht tot je neemt in de vorm van water, koffie en/of caloriearme dranken zoals ijsthee. Vast voedsel of dranken met veel calorieën moeten worden vermeden. Wil je het nog effectiever aanpakken, houd ook het aantal calorieën bij van de voeding die je consumeert. Zorg in ieder geval voor vezel- en eiwitrijke voeding zodat je bloedsuikerwaardes niet teveel gaan schommelen. Op die manier kun je op een veilige en effectieve manier je persoonlijke doelen behalen zonder schade toe te brengen aan je lichaam.