Douw Steyn: de rijkste miljardair van Zuid-Afrika

Het Fourways Palazzo van de Zuid-Afrikaanse miljardair Douw Steyn werd onlangs getoond in het Zuid-Afrikaanse tv-programma Tip Billing van SABC. Het liet goed zien hoe de  rijken der aarde leven. Voor de goede orde: Steyn heeft zijn vermogen, wat wordt geschat op zo’n 1.2 miljard euro, verdiend in de verzekeringswereld. Daarmee is hij een van de rijkste Zuid-Afrikanen.

 

Groter dan Monaco

Als onderdeel van zijn laatste project bouwt de verzekerings- en vastgoedmagnaat een eco-stad net buiten Fourways genaamd Steyn City. Het is een miljoenenproject en is tevens de locatie van Steyns eigen ‘paleis‘. Dat laatste is overigens een understatement. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 3000 vierkante meter en werd vier jaar geleden geschat op 250 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand. Omgerekend naar euro’s komt dat neer op zo’n 14.8 miljoen. Het is daarmee met afstand de duurste woning van Zuid-Afrika. Voor de goede orde: het stuk grond is groter dan het vorstendom Monaco.

1-zuid-afrika 2-zuid-afrika

Landhuis met Italiaanse invloed

Zoals de naam al doet vermoeden, haalt het landhuis de meeste inspiratie uit het klassiek Italiaans design, waaronder de bronzen koepel in de hal, de marmeren vloeren en veel van de interne afwerkingen. Het landhuis heeft ook een aquaduct dat het pand bijna volledig omcirkelt en is zo ontworpen dat het lijkt alsof het is ingestort. Binnenin de woning kan je bijna niet ontkomen aan het idee dat het ‘Gatsby-tijdperk’ een grote bron van inspiratie is geweest, terwijl de buitenruimtes juist invloeden uit Europa, India, het Midden-Oosten en zelfs Afrika verraden. Kortom, mocht je nog een flinke som geld over hebben, kijk dan eens of je niet ergens een flinke lap grond kunt kopen om er iets vergelijkbaars op te laten bouwen. Maar man, wat een landhuis!