Duurste films aller tijden

Films worden steeds duurder. Of dit nu komt doordat regisseurs over het budget heengaan of dat studio’s gewoonweg meer geld uittrekken voor films, feit is dat de budgetten de laatste jaren sterk zijn toegenomen. Met een budget van 200 miljoen dollar was Titanic de duurste film die in de 20ste eeuw gemaakt is. Het feit dat deze film in 1997 uitkwam, geeft ook al die opwaartse trend weer. Met 200 miljoen dollar staat die film inmiddels al lang niet meer bovenaan de lijst van duurste films. Momenteel zou Titanic in die lijst eindigen op een gedeelde 41ste plaats maar liefst. Maar wat zijn dan de duurste films met de hoogste budgetten ooit gemaakt? Wij hebben voor jou een top 10 samengesteld.

10. Star Wars: The Last Jedi

Redelijk indrukwekkend: op 262 miljoen doorbrak Star Wars: The Last Jedi de grens van 1 miljard dollar wat betreft omzet. Deze film is na The Force Awakens in 2015 de tweede film in de sequel-trilogie, die onder andere Daisy Ridley in de rol van Rey aan bioscoopbezoekers introduceerde.

Budget: 262 miljoen

 

9. Batman v. Superman: Dawn of Justice

Dawn of Justice is het vervolg van DC Comics op Man of Steel. Henry Cavill is Superman tegenover Ben Afflecks Batman. De film was niet bij iedereen een even groot succes, maar bezorgde de studio wel een omzet 873 miljoen dollar.

Budget: 263 miljoen

 

8. John Carter

Ook niet mis, het budget van John Carter. Deze film was naar verluidt helemaal niet zo slecht, toch flopte die. Op een budget van 264 miljoen leverde de film 284 miljoen op. Dit kwam door de concurrentie in de bioscoopzalen van bijvoorbeeld de eerste Hunger Games-film. Ook de naam van de film zouden veel mensen niets zeggen.

Budget: 264 miljoen

 

7. Solo: A Star Wars Story

Solo is natuurlijk in feite een spin-off van de Star Wars-franchise, maar gelijk ook de duurste film van het hele stel. De film is een prequel, gecentreerd rond vroege avonturen van Han Solo en Chewbacca. Met een budget van 275 miljoen leverde Solo net geen 400 miljoen op.

Budget: 275 miljoen

 

6. Justice League

Want Marvel kan dan een hoop superhelden bij elkaar zetten, DC Comics kan er ook wat van. Onder andere Wonder Woman en Aquaman vind je in deze blockbuster uit 2017. Opvallend ook, de opbrengst van zo’n 650 miljoen is in verhouding met andere films van deze budgettering niet eens zo heel hoog.

Budget: 300 miljoen

 

5. Pirates of the Caribbian: At World’s End

Toen Johnny Depps ster nog rijzende was. Pirates of the Caribbian: At World’s End was de eerste film die de 300 miljoen aantikte qua budget en deed dit al in 2007. De derde film in de reeks wist het immense budget van 300 miljoen meer dan drie keer terug te verdienen.

Budget: 300 miljoen

 

4. Avengers: Infinity War

Dit was de film in de Avengers-reeks die stappen naar de ontknoping zette. In Infinity War nemen de Avengers het op tegen de kwaadaardige buitenaardse warlord Thanos (Josh Brolin), die dreigt het gehele aardse universum weg te vagen. Fijne vent dus. De Avengers moeten tot het uiterste gaan om hem te stoppen.

Budget: 316 miljoen

 

3. Avengers: Endgame

Op Infinity War volgde dit jaar de ontknoping in EndgameKostte Infinity War al een godsvermogen, Endgame doet daar nog eens een schepje bovenop. En met een extra 40 miljoen mag dat gerust een hele schep genoemd worden. Met een opbrengst van 2,782 miljard zou je verwachten dat dit de meest financieel succesvolle film aller tijden. Maar nee, dat is Avatar, die op een budget van ‘slechts’ 237 miljoen 2,788 miljard dollar in het laatje bracht.

Budget: 356 miljoen

 

2. Avengers: Age of Ultron

De duurste Avengers-film is niet Endgame. Met 9 miljoen extra gaat die eer uit naar Avengers: Age of Ultron. Deze film volgde op The Avengers uit 2012. Het team onder leiding van Iron Man moet de wereld behoeden tegen de schurk Ultron, die gevoiced wordt door de suave, diepe stem van James Spader.

Budget: 365 miljoen

 

1. Pirates of the Carribean: On Stranger Tides

En ja, de duurste film aller tijden is, hè? Duurste film is een Pirates of the Caribbean-film, On Stranger Tides om te precies te zijn. Met een budget dat maar liefst 14 miljoen boven dat van Age of Ultron ligt had On Stranger Tides een opbrengst die net boven de 1 miljard lag. Dit is de vierde van vijf Pirates-films.

Budget: 379 miljoen

 

Ook al zo’n kaskraker-kanon: Dit zijn 10 films met Tom Cruise.