Normen en waarden

Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Counseling Psychology, is gebaseerd op 11 normen en waarden van mannelijkheid. Denk hierbij aan winnen, emotionele controle, risico nemen, geweld, dominantie, playboy-gedrag, zelfredzaamheid, prioriteit van werk, macht over vrouwen, minachting voor homoseksuelen en uitoefenen van status.

Bevestiging

Maar liefst 9 hiervan werden tijdens de tests geassocieerd met een ongezonde mentale gezondheid, wanneer er bijvoorbeeld gekeken werd naar gevoelens van sociaal welzijn, angst en depressie. De proefpersonen die veel belang hechtten aan de bevestiging van hun mannelijkheid, waren zo eerder bereid om risico’s te nemen op het gebied van hun gezondheid. Daarnaast waren ze minder snel geneigd om hulp te vragen bij psychische problemen.

Traditional gender norms are a socially-constructed set of ideas that tell men and women how to behave.

Lichamelijke gezondheid

Herkenbaar? Raak nu niet gelijk in de stress. Lichtpuntje van het onderzoek is dat de alfamannetjes meer waarde hechtten aan fitness en beweging. Dit geeft in ieder geval het lichaam een enorme boost. Een gezonde geest is echter minstens zo belangrijk als het kweken van spieren, dus ga hier ook zo mee om. Simpelweg door risico’s te vermijden en aan de bel te trekken wanneer dat nodig is.