Zelf goedkoop een airco maken

Voor mannen zijn er talloze DIY-projecten om aan te pakken. Op BuzzFeed liepen wij deze doe-het-zelf airco tegen het lijf. Hoe je voor een normale airco meestal een aantal honderden euro’s kwijt bent, kost deze airco je slechts een paar tientjes. Bovendien is de kans groot dat jij de meeste onderdelen gewoon al in huis hebt. De volgende onderdelen heb jij nodig om deze airco te bouwen:

  • Een ventilator
  • Een plastic emmer inclusief deksel
  • Een pvc-buis (30 cm in drie stukken gezaagd)
  • Een boormachine met gatenzaag
  • Een isolatiecontainer van piepschuim (moet in de emmer passen)
  • Twee spuitbussen verf (in de jouw gewenste kleuren)
  • Een hobbymes
airco zelf maken goedkoop MAN MAN

Stap 1: stop de piepschuimen isolatiecontainer in de emmer

Deze stap kan zelfs iemand met twee linkerhanden uitvoeren. Hoewel het best lastig kan zijn om aan een dergelijke isolatiecontainer te komen, gaat het simpelweg om het feit dat het binnenin de emmer koel blijft. Alternatieven werken dus ook.

airco zelf maken goedkoop MAN MAN

Stap 2: boor drie gaten in de emmer

Vervolgens boor je drie gaten in de emmer en de isolatiecontainer. Het is dus belangrijk dat je tijdens het boren het piepschuim goed tegen de rand van de emmer aanduwt zodat er geen speling is tussen de twee lagen. De gaten dienen overeen te komen met de omtrek van de pvc-buizen.

Stap 3: knutsel met de ventilator

Nu begint het leuke werk voor de knutselaars onder ons: je mag de ventilator uit elkaar gaan halen. De standaard kan je regelrecht in de prullenbak gooien, daar heb je in dit geval niks meer aan. Bewaar de voorkant, deze dien je namelijk boven op de emmer te bevestigen. Gebruik dus de voorkant van de ventilator om een cirkel te trekken bovenop de deksel van de emmer.

airco zelf maken MAN MAN 03

Stap 4: snijd de cirkelomtrek van de ventilator uit de deksel

Pak je hobbymesje erbij en snijd de lijnen uit op de deksel.

airco zelf maken goedkoop MAN MAN 01

Stap 5: pimp my air conditioner

Nu kan je zelf je airco pimpen naar je eigen wensen. Pak de spuitbussen erbij en geef je creativiteit de vrije loop. Geef hem een opvallende uitstraling zoals in dit voorbeeld of spuit hem in de kleuren van je kamer.

Stap 6: keep it cool

Zodra alles opgedroogd is kan je beginnen met bouwen. Plaats de pvc-buizen in de geboorde gaten en lijm ze vast indien er nog speling is. Plaats als koelelement een fles in de airco zodat je voorkomt dat het smeltwater zich verspreidt.

Stap 7: finishing touch

Bevestig de voorkant van de ventilator boven op de deksel. Pak je boor erbij om voor meer stevigheid te zorgen.
airco zelf maken goedkoop MAN MAN

Stap 8: ge-nie-ten

Nu is het dan eindelijk zover: je doe-het-zelf airco is helemaal klaar. Perfect voor in een kleine ruimte, zoals je slaapkamer.

verkoeling