Waarom sommige oliën essentieel zijn voor de gezondheid

Volgens voedingsdeskundige Jenna Hope is olie een geweldige bron van onverzadigde vetten. Deze vetten zijn cruciaal voor het ondersteunen van een gezonde hart-, hersen- en gewrichtsfunctie. Ze helpen ook bij onze energieproductie en de opname van voedingsstoffen.

Niet alle oliën zijn gelijk. Uit onderzoek is gebleken dat sommige oliën nuttig zijn, terwijl andere schadelijk kunnen zijn als je ze in grote hoeveelheden consumeert. We weten allemaal dat we verzadigde vetten met mate moeten gebruiken, omdat te veel ervan kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Waar moet je op letten tijdens koken met olie?

Als je van plan bent om met olie te koken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wist je dat sommige gezonde vetten bij kamertemperatuur niet zo goed zijn als je ze verhit? Daarom is het belangrijk om een olie te kiezen met een hoog ‘rookpunt’ – dat is het punt waarop de olie oxideert. Zodra een olie dit punt passeert, verliezen de goede eigenschappen hun kracht en kunnen er vrije radicalen ontstaan. En die wil je echt niet.

Koudgeperste oliën zijn voedzaam, maar ze zijn niet altijd de beste keuze voor koken. Ze zijn vaak duur en hebben een lager rookpunt, wat betekent dat ze bij verhitting schadelijke stoffen kunnen ontwikkelen.

Gezonde oliën om mee te koken

Dus, wat zijn de beste oliën om mee te koken? Voedingsdeskundigen zijn het erover eens: olijfolie en avocado-olie zijn de toppers. Olijfolie zit boordevol antioxidanten en polyfenolen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen je cholesterol onder controle te houden. Plus, het is bestand tegen hoge temperaturen, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over oxidatie tijdens het koken. Avocado-olie is ook een geweldige keuze – Het zit vol met eiwitten, omega-3-vetzuren en essentiële voedingsstoffen zoals kalium en vitamine E en B. Net als olijfolie is avocado-olie dik, smaakvol en bestand tegen hoge temperaturen. En het rookpunt van avocado-olie ligt zelfs nog hoger dan dat van olijfolie.

Dus, de volgende keer dat je in de keuken staat, vergeet niet om olie te gebruiken als je geheime wapen voor een gezond dieet.