Het Roode Huys in Utrecht staat te koop op Funda

Dit rijtjeshuis is genaamd: Het Roode Huys en ligt vlak onder de Dom van Utrecht. Het huis gaat al een tijdje mee en stamt af uit het jaar 1618-1620. Het interieur ligt er nog grotendeels bij zoals het toentertijd werd gedecoreerd. Het is een ware tijdcapsule waar niet aan gesjoemeld is. Het pand is ingericht met meubels en schilderijen in de oorspronkelijke stijl naar hoe het werd bewoond door de voorname burgers van Utrecht in het verleden. Naast dat licht er ook een ruime ruin aan de achterkant, die exact bij de stijl van het huis past. Het gaat in totaal om een woonoppervlak van 367 m².

Niet zomaar een rijtjeshuis

Je treedt het rijtjeshuis binnen via de monumentale voordeur uit de 18e eeuw. Een grote lantaarn geeft ’s avonds een sprookjesachtige sfeer. De lichte, marmeren gang mondt uit in een donkere voorkamer. Het eerste wat opvalt is het bijzondere goudleren behang dat bijna de gehele omtrek van de kamer bedekt. Glazen uit Venetië sieren de schouw, waardevolle borden staan hoog op de kast en tegen de muur staat een middeleeuwse piano. De achterwand van de voorkamer heeft een eiken lambrisering, compleet met een old-school bedstee.

In het begin van de 18de eeuw is het geheel verder uitgebreid naar achter. Op de begane grond kwam toen aan de achterzijde een ruime, voorname salon voor deftige ontvangsten: de Tuyn Sael. Tijdens deze onderneming kwamen ze een marmeren Louis XV schouw uit de 18e eeuw tegen die tevoorschijn kwam. Het blijkt een van de breedste schouwen van Nederland te zijn. Vanuit de Tuyn Sael kijk je uit op de deftige Franse tuin.

Rijtjeshuis 4 Rijtjeshuis 7

De statige trap die naar de eerste verdieping loopt geeft een prima tijdsbeeld uit de oorspronkelijke periode. Je komt bovenaan terecht op de overloop. Rechts bevindt zich de voorkamer. Deze staat in verbinding met een kleine hal waar zich nog een originele plee bevindt met een plank en een poepgat. Daarnaast ligt de bovenste voorkamer.  Hierachter bevindt zich een kleine badruimte met een groot gietijzeren bad en een douche. Verderop is een tweede badruimte met aanrecht met doorgang naar een achterkamer.

Prijs op aanvraag

Maar daar blijft het niet bij, bovenin ligt er namelijk nog een riante zolder. De oorspronkelijke wenteltrap naar de zolderverdieping is nooit gerenoveerd en is de enige trap naar de verdieping. Oorspronkelijk werd op de zolder de was opgehangen en gestreken, maar jij kan er lekker zelf wat van maken. Zoals je hoort is dit pand uiterst geschikt is voor een liefhebber van historische woningen. Zie jij jezelf de 20e generatie worden die dit huis bewoont? Check het dan op Funda. De prijs is nog op aanvraag.

koninklijk huis Utrecht

voorkamer zolder rijtjeshuis rijtjeshuis