Iedereen wil voor de komende seizoenen een paar nieuwe sneakers. Of twee. Of zeventien. Online shoppen is natuurlijk handig als je tegelijkertijd MAN MAN aan het uitspelen bent, maar als je ooit nog eens in het centrum van een stad komt is het toch fijn om te weten waar je nieuwe sneakers vandaan moet toveren. We selecteerden negen winkels in negen verschillende steden waar je terecht kan voor heat.

Size?, Amsterdam

sneakerwinkels-size

We wisten niet waar we moesten beginnen. Nog steeds niet. Amsterdam heeft zoveel mooie winkels waar je terecht kan voor unieke paartjes. Denk aan Patta, Baskèts, 290SQM, Seventyfive, en zo kunnen we nog even doorgaan. Toch hebben we ervoor gekozen voor Size. Wellicht de meest commerciële partij in het rijtje. Het is de Front Runner van het Verenigd Koninkrijk, maar dan tof. Vrij recent hebben ze een filiaal geopend in Amsterdam en daar zijn we blij mee. Waarom? Eén, omdat ze echt een belachelijk groot aanbod hebben, dus voor ieder wat wils. Twee, omdat Size heel regelmatig exclusieve samenwerkingen heeft met Vans, Nike, Converse en New Balance. En negen van de tien keer zijn deze heel nice. Ga bij ze langs in de Kalverstraat.

Woei, Rotterdam

sneakerwinkels-woei

De Rotterdammer heeft zelf zo’n vierhonderd paar sneakers, dus je mag ervan uitgaan dat hij weet waar hij het over heeft. Dat heeft Woei ook. Het “broertje van Patta” heeft in negen jaar een heel sterke naam opgebouwd, zowel nationaal als internationaal. Woei mag zich al prijzen met samenwerkingen met onderhand Stussy en Asics. En op het moment dat er weer een samenwerking of uitverkoop is bij deze sneakertempel, kan je ervan uitgaan dat heel de Hoogstraat volstaat met hitsige jongeren die niet kunnen wachten hun handjes te wikkelen om een paar toffe schoenen.

Manus, Den Haag

sneakerwinkels-manus

De Papestraat is zichzelf al een tijdje aan het ontwikkelen tot mooiste straat van Den Haag, dankzij winkels als Concrete, Baskèts (voormalig Common Kin) en Manus. Eigenaar Immanuel was het zat dat Den Haag geen goede skatewinkel had in het centrum en deed daar wat aan. Zo opende hij in 2009 Manus in de Papestraat en biedt het Haagse pubiek het meest gevarieerde aanbod aan skategerelateerde schoenen. Je vindt hier Nike SB Janoski’s, exclusieve Dunks, Vans, toffe Adidasjes en veel meer. Probeer jezelf niet te verliezen in een toffe skatefilm die hoogstwaarschijnlijk afspeelt op de televisie boven de toonbank.

Sneakerbaas, Utrecht

sneakerwinkels-sneakerbaas

Als de NS ooit een keer toestaat dat je zonder vertraging in het centrum van Nederland mag komen is het feest. Loop dan direct naar de Kintgenshaven en stop bij nummer 1. Hier tref je de sneakerkoning van Utrecht, namelijk Sneakerbaas. Over de naam mag je best sceptisch zijn, maar zodra je de winkel betreedt snap waar je wel waar het vandaan komt. Je wordt direct getroffen door een kleurenpallet waar Photoshop nog een puntje aan kan zuigen; zoveel mooie sneakers. Het maakt werkelijk niet uit waar je naar opzoek bent, bij Sneakerbaas is de kans op scoren ongeveer 98 procent.

Sneaky Shoes, Arnhem

sneakerwinkels-sneaky

Jeff, eigenaar van Sneaky Shoes, is al zeven jaar zo aardig om Arnhem te voorzien van schoenen. De winkel is gedoopt tot sneakerwalhalla van de Gelderlandse hoofdstad. Hier kan je terecht voor Converse CT 70’s, Made in Italy Diadora’s en de Nike’s van tennislegende Andre Agassi. Je vindt Jeff in de Walstraat.

24/7 – Premium Supply Store, Nijmegen

sneakerwinkels-premium

Als we het ons goed herinneren kende Arnhem voorheen drie toffe winkels: Frisco, 24/7 en Premium Supply. Frisco is toen overgenomen en 24/7 en Premium Supply hebben de krachten gebundeld (correct me if I’m wrong) en bieden nu de Nijmegenaren een heel nice gevarieerd assortiment aan. Ze combineren namelijk lifestyle en skategerelateerde schoenen. Met twee panden naast elkaar in de Houtstraat biedt 24/7 skateschoenen van een Adidas Skateboarding, Nike SB en Lakai. Schuif je een pand naar rechts, voorziet Premium Supply Store je van Asics, New Balance en Nike Sportswear.

2 The Max Sneakers, Groningen

sneakerwinkels-2themax

De website neemt je even terug naar webdesign uit de 18de eeuw, maar dat laten we even achterwegen. Mocht je de noordelijke provincie bezoeken, om bijvoorbeeld de Ficsus van Vindicat even uit te lachen, vergeet dan niet 2 The Max een bezoekje te geven. Hier trekken de Groningers hun sneakers vandaan. De winkel biedt een steady lijn aan Nike, Converse, Jordan en Saucony. Gevestigd in de Herestraat.

Re-Issue, Den Bosch

sneakerwinkels-reissue

Na succesvolle jaren in Tilburg, besloot Re-Issue ook een vestiging te openen in Den Bosch. En ze zijn meer dan welkom. Ze zuiderlingen hebben een heel fijn aanbod aan sneakers. Natuurlijk hebben ze een Nike, Adidas en New Balance in hun portfolio, maar ook een goede selectie aan Filling Pieces en Clarks. Wat voor ons deze winkel onderscheidend maakt zijn de toffe, onbekendere merken als Arkk en Karhu. Re-Isse Den Bosch is te vinden in de super Snellestraat.

Epic, Breda

sneakerwinkels-epic

Wil je naast een sloot bier drinken op de Grote Markt ook nog sneakers scoren in Breda? Ga dan, voordat je niet meer kan lopen, langs Epic op de Lange Brugstraat. Clean winkeltje met een sneakercollectie waar jij en je vriendin van duizelen. Alle grote spelers heeft de Brabander liggen: Nike, Puma, Filling Pieces en ga zo door. Begroet even de Kaws Bearbrick op de sneakerwand.