Crypto-munten zijn oplichterij

Het is natuurlijk een beetje ironisch dat een dergelijk statement van Jordan Belfort komt. Hij staat tenslotte bekend als de beurshandelaar die bakken vol geld verdiende door mensen op te lichten. Hoe dan ook, aangezien het een veelbesproken onderwerp is, kunnen we op z’n minst luisteren naar zijn oordeel over Crypto-munten. Het geeft aan dat deze ontwikkeling – vooral deze nieuwe wijze van betalen – misschien toch niet zo waterdicht is, als dat men doet vermoeden.

Jordan Belfort vergelijkt deze nieuwe valuta met de zogenaamde Blinds Pools zoals die beroemd en berucht werden in de jaren 80 en 90. Het principe van deze Blind Pools ligt in het verzamelen van een investering, zonder daar daadwerkelijk plannen voor te hebben. Het gaat om het vergaren van financieel kapitaal, zonder daar enig vangnet aan vast te hangen.

de echte wolf of wall street waarschuwt mensen voor cryptocurrency MAN-MAN

De Blind Pools zoals ook Belfort die zelf gebruikte (en waardoor hij door de mand viel) waren in feite niets meer dan gebakken lucht. Het ging er voornamelijk om, om potentiële investeerders zoveel mogelijk kapitaal afhandig te maken, zonder daar enige dienst voor terug te hoeven doen. Er werd nooit afgesproken wat de gegarandeerde return zou zijn, of hoe het geld werd geïnvesteerd.

Belfort ziet diezelfde ontwikkeling (in een ander jasje) nu terugkeren in de vorm van Cryptovaluta. Of het daadwerkelijk zo ver zal komen, dat zullen we af moeten wachten. Je Bitcoin is nu nog aantrekkelijk, maar hoe dat in de toekomst zal zijn, dat weet niemand. Zelfs mevrouw met de glazen bol niet.

Wat gebeurt er met al het geld dat men investeert

Uit statistieken blijkt dat instellingen alleen al dit jaar een totaliteit van maar liefst $3 miljard hebben opgehaald. Geld dat voor 202 start-ups wordt gebruik die de handel en investeringen in digitale munteenheden willen verbeteren. Er is dus een shifting plaats aan het vinden van traditioneel geld – de muntjes en papiertjes zoals we die kennen – naar digitale valuta die zichzelf nog niet één keer daadwerkelijk heeft bewezen. Laten we eerlijk zijn, Bitcoin miljonairs zijn er al, maar waar blijven dagelijkse betalingsprocessen?

de echte wolf of wall street waarschuwt mensen voor cryptocurrency MAN-MAN

Het is volgens Belfort ‘oplichterij die in het gezicht van de mensen zal exploderen’. Weinig positief dus als we de Wolf of Wall Street mogen geloven. Los van het feit dat deze man ook zijn fouten heeft gemaakt, hij is niet de enige. China heeft nadrukkelijk te kennen gegeven financiering via munteenheden als Bitcoin te verbieden. We mogen er – zeker in dit geval – toch vanuit gaan dat een wereldeconomie niet zomaar zulke uitspraken doet. Wat betreft veiligheid ontbreekt het dus nog aan het een en ander.

Er is dus geen verbazing bij het horen van succesverhalen rondom digitale munteenheden, maar wel verbazing bij de ‘achteloosheid’. Men denkt met dollartekens in hun ogen, niet met gezond verstand. Of het daadwerkelijk zover zal komen dat de luchtbel barst, dat zal de tijd ons leren. Feit blijft wel: de vroege investeerder had goud in handen.

Mocht je toch van plan zijn om jezelf onder te dompelen in de weelde van het handelen en investeren in cryptovaluta, check dan even deze informatie. Alles wat je moet weten over dit fenomeen om een beetje beslagen ten ijs te komen.