Verkopen met verlies is pijnlijk, maar niet ondenkbaar
Men spreekt vaak over ‘goede tijden’ die nog zullen komen wanneer de koers van een coin al geruime tijd naar beneden gaat. Want: ‘what comes down must go up’ en vice versa. Nou, die vlieger gaat niet altijd op. Soms is het verstandig om toch je verlies te pakken en het te beperken voorzover mogelijk. Omdat we ervan overtuigd zijn dat niet iedereen het met ons eens is, proberen we ons statement enige kracht bij te zetten met deze 7 redenen.
Uiteraard open voor interpretatie en enkel gericht op waarom je juist wél zou moeten verkopen. Niet dat wij die keuze voor je willen maken, maar we willen je wel behoeden voor eventuele (grotere) spijt die zich vroeg of laat voor zal doen. Dus hebben we hieronder een opsomming gemaakt van 7 redenen die je misschien doen overtuigen om tóch te verkopen – ook al sta je op verlies.
1. Opnieuw instappen, maar dan lager
Wat nou als je verliespositie op dit moment slechts het topje van de ijsberg is? Dan zou dat betekenen dat je nog vele diepere dalen gaat meemaken. Als dat het geval is, dan wil je natuurlijk helemaal uitstappen. Als de markt zich richting een langdurige daling beweegt, dan weet je dat je al vrij vroeg uit kunt stappen. Op een later moment kun je dan weer instappen. Zo kom je terug op (misschien) een all-time low. Zodra de koers dan weer aantrekt, kun je je minimale verlies eenvoudiger goedmaken.
2. Je gelooft helemaal niet in het project of bepaalde Cryptocurrency
Iets wat heel vaak voorkomt. Zeker tijdens periodes van grote rumoer rondom Cryptocurrency. Vrijwel iedere ‘hobby-matige’ handelaar heeft wel in een coin gezeten uit FOMO (Fear Of Missing Out). Als je niet geloof in een project, dan ondermijnt dat je logische denkwijze. Je gaat handelen uit angst en weet helemaal niet of je hetgeen bezit wel vertrouwt. Als je je verdiept in een project, dan kun je voor jezelf bepalen of er levensvatbaarheid is. Als je dit niet gedaan hebt, dan is ’t allemaal nattevingerwerk.
3. Je jaagt op een ‘pump’ waarvan niemand weet wanneer ‘ie komt
Je staat inmiddels op verlies. Je omgeving zegt ‘houd vast, er komt snel een stijging’. Dit kabbelt een paar dagen, misschien zelfs weken voort en voor je ’t weet is je verlies gigantisch toegenomen. Ja, een pump vroeg of laat is best realistisch. Wanneer? Dat weet (bijna) niemand. Die pump kan over een week komen, of over een jaar. Kies eieren voor je geld en neem je verlies. Als het een onzekere factor is, waarom blijf je er dan onderdeel van?
4. Projecten die falen, zullen enkel dalen
Juist. Je kent het wel, inkopen voor een ‘habbekrats’, tientallen aankondigingen, maar geen actie. Een goed voorbeeld hiervan: Verge. Het was de hemel op aarde – we zaten er zelf ook in – maar niets bleek minder waar. XVG kondigde ongeveer vijf of zes maal aan dat ze het zogenaamde Wraith Protocol gingen lanceren. Toen het eindelijk zover was, viel het enorm tegen. Daaraan voorafgaand haakten al honderden mensen af, omdat Verge z’n eigen deadlines niet na kon komen. Als een project niet brengt wat er wordt beloofd, trek je handen ervan af. Cryptocurrency is er in overvloed, er zijn genoeg goede alternatieven.
5. Coins die de-listed worden, weg ermee
Wanneer je een coin in je portefeuille hebt die aardig wat Bitcoin opslokt en ’t dagelijkse trade volume is extreem laag, dan kun je er op rekenen dat exchanges de coin vroeg of laat gaan de-listen. Het is namelijk niet meer relevant om de coin te blijven aanbieden. Cryptocurrency – zeker de zogenaamde shitcoins – heeft een houdbaarheidsdatum. Blijf dus op de hoogte van de ontwikkelingen.
Eerlijk gezegd moeten we bekennen, als je een coin bezit die op het punt staat om uit een exchange verwijderd te worden (door een laag handelsvolume), dan ben je eigenlijk al te laat. Zorg dus daarom dat je jezelf constant op de hoogte houdt met de laatste ontwikkelingen omtrent alle projecten die jij in je portefeuille hebt zitten. Dat maakt het handelen een stuk comfortabeler.
6. Als er een succesvolle ‘double-spend’ aanval heeft plaatsgevonden
‘Double-spend’ attacks geven aan dat de Blockchain van een bepaalde coin niet waterdicht is. Het is dan namelijk mogelijk om een transactie meerdere malen te doen, zonder dat deze alle keren geregistreerd wordt. Je kunt praktisch iedere euro twee keer uitgeven, daar komt het op neer. Normaliter moet een transactie gecontroleerd én goedgekeurd worden, dat is bij een double-spend attack dus niet gebeurd. Een dergelijke situatie geeft aan dat de techniek van het project niet deugt – daar wil je niet bij betrokken zijn natuurlijk.
7. Als je ziet dat je Satoshi’s ergens anders wél de lucht in gaan
Het draait uiteindelijk allemaal om de hoeveelheid Satoshi die je hebt. Bijna iedereen handelt om die hoeveelheid te vergroten, dus daar moet je naar kijken. Kijken naar de euro of dollar bedragen heeft niet veel zin en is in de meeste gevallen geen juiste indicatie. Er zijn namelijk teveel variabelen die van invloed zijn op elkaar.