Craigellachie is opgericht door Alexander Edward en Peter J Maggie in 1891. En waar menig Schotse distilleerderij hun productieketen verhuisde en naar een moderne maakwijze streefde, bleven Edward en Maggie op die rotsachtige heuvel en hielden zij vast aan de typerende maakwijze die Craigellachie zo beroemd maakte. De rijke geschiedenis en hun eigen slogan ‘the world’s best single malt’ waren voor ons genoeg redenen om deze fijne selectie aan whisky eens te proeven. I know, tough job.

WhiskeyDe flessen van Craigellachie worden gekenmerkt door de ‘vintage look’. De distilleerderij, het logo en uitleg over de smaak, kleur en geur zijn duidelijk aanwezig. Na uitgebreid de rijke geschiedenis van Craigellachie in ons op te hebben genomen is het tijd om de fles uit het omhulsel te halen en deze te ontkurken. Startende met de 13 jaar oude.

Craigellachie 13 year old

De jongste telg uit onze fijne selectie is volledig gerijpt op refill vaten van Amerikaans eikenhout. Bij het openen van de fles komt een frisse geur met fruitige aroma’s ons tegemoet. De stro-gele drank wordt in het glas geschonken en bij de eerste slok wordt de frisse en fruitige geur aangevuld met een rijke smaak. Niet zozeer rokerig of turferrig, maar juist met fijne accenten van kruiden als tabak, kaneel en eikenhout. We zijn aangenaam verrast door onze ‘binnenkomer’, dit smaakt naar meer. Je koopt deze whisky vanaf €49,95 euro.

Whiskey-5

Craigellachie 23 year old

We gaan tien jaar verder. En bij het zien van het etiket valt ons op dat ‘The Distillery Cat’ een prominente plek op het etiket heeft gekregen. Het verhaal hierachter is dat de kat zichzelf graag verstopte op een warme en hoge plek in de distilleerdij. Wanneer deze kat de damp van het distilleren rook, rende deze naar buiten. Hierdoor wisten de werknemers dat het tijd was om de machine uit te zetten. Beter teamwork is er niet.

We ruiken zoete en fruitige tonen. De fruitige aroma’s worden aangevuld met de rijke smaak van kruiden en eiken. Deze whisky is complexer dan zijn voorganger. Opvallend is de lange afdronk, waarbij de kruidige smaak als een soort tweede ronde opnieuw naar voren komt. Een whisky die op onze lijst van favorieten komt te staan. Benieuwd naar deze bijzondere drank? De whisky is verkrijgbaar vanaf €195,- euro.

Craigellachie 31 year old

En stiekem is dit waar we op zaten te wachten. De 31 jaar oude whisky van Craigellachie is dit jaar namelijk verkozen tot ‘the best single malt whisky in the world’ op de jaarlijkse World Whiskies Awards. Qua alcohol percentage en prijs schieten we een flink stuk omhoog. Waar de 23 jaar oude voorganger een alcohol percentage van 46% had, beschikt de Craigellachie 31 year old over een respectievelijke 52,5%.

En deze whisky is werkelijk een sensuele ervaring. Bij het openen van de fles komt een complexe aroma van fruitige en notige geur gecombineerd met zoete klanken. Waar bij single malt whisky al snel enkel aan rokerige en tufferige smaken wordt gedacht, kent de 31 jaar oude Craigellachie een complexe smaak die wat meer naar de zoete kant neigt, zonder dat dit ten koste gaat van de body. Doordat deze whisky slechts gelimiteerd verkrijgbaar is en de prestigieuze prijs van ‘best single malt whisky in the world’ gewonnen heeft is de prijs sterk gestegen. Momenteel ligt de waarde van deze whisky op ruim €2000,- euro.

Whiskey-2