De boxing training

Een boxing workout valt onder een high intensity interal training en begint met je mindset. Het is een mentaal spel, waarbij je continue in gevecht bent met je eigen mind. Je moet jezelf de discipline en concentratie aanleren om altijd te blijven doorgaan, tot je erbij neervalt. Als je dit onder controle hebt kan je je bokshandschoenen aandoen en je klaar maken voor de workout.

boks training afvallen vetverbranding

Kracht trainen

Het verschil moet er wezen en dat is er zeker ook. In vergelijking met oefeningen voor spiergroei, draait het bij boksen niet om de spierkracht maar om een combinatie van snelheid en uithoudingsvermogen. Bij een bokser draait het erom dat je bewegelijk blijft. Er worden dan ook geen dumbbell curls gedaan voor de bicep, omdat je hiervan minder snel wordt. De focus wordt meer gelegd op de squats en het optrekken. Oefeningen die helpen bij het bevorderen van punch bewegingen en bewegingscomponenten zoals het ontwijken van je tegenstander. De meeste oefeningen worden ook uitgevoerd met kettlebells en dumbbells met licht gewicht. Zoals het boksen met lichte dumbbells in gewicht. Zo zorg je ervoor dat je krachtig blijft. Er moet wel een structuur in je workout zitten en dat wordt hieronder aangegven:

  • 3 krachttrainingen per week gericht op lichaamsoefeningen en het boksen en trappen (squats, chin-ups, boksen met dumbells, kettlebell swings)
  • 5 ochtend runs per week
  • 6 trainingen per week gericht op boxing sessies zoals sparren en pad training met een coach

Snelheid trainen

Zonder snelheid ben je nergens. De snelheid om een tegenstander te ontwijken, de snelheid waarmee je stoten uitdeelt en de snelheid in combinatie met kracht. De 2-4-6 punch combo is een oefening waarbij kracht weggelaten wordt en het draait om puur de snelheid. Je begint met een links rechtse op de bokszak, vervolgens een dubbele links rechtse en eindigen met een drie dubbele links rechtse. Dit moet je voor 30 secondes doen met rust ertussen. Zo train je effectief op snelheid. De snelheid om een tegenstander te ontwijken kan je trainen met sprintsessies. Korte sprintsessies van 100 meter kunnen je voetenwerk al flink bevorderen.

boks training vetverbranding afvallen

 

Uithoudingsvermogen trainen

Het is niet zozeer de kracht of de snelheid, maar het draait juist om het uithoudingsvermogen om te blijven doorgaan. Ook om gefocust te blijven verdedigen en te boksen is uithoudingsvermogen een belangrijke aspect. Dit kan getraind worden met verschillende cardio-oefeningen. Touwtje springen is een optie, maar ook zwemmen is een gewilde sport onder de bokers. Goed ademen is belangrijk bij boksen om goede punches te kunnen slaan en bij touwtje springen en zwemmen word dit aspect goed getraind.

Niemand kan opboksen tegen de statistieken van Rico Verhoeven, maar je hoeft geen Rico te zijn om een bokstraining uit te voeren. Een boxing training is een ideale bewegingsport waarbij je alle drie de componenten stimuleert voor een fit lichaam. Een verreiking voor je geest en mind is het zeker. Mocht je zat zijn met de compound oefeningen in de sportschool, dan is boksen zeker een aanrader.