
Vergeet spinazie! Er is een andere groente die nóg meer ijzer bevat
Kijk, als we het over groenten hebben, dan denken we al snel aan spinazie. Waarom? Omdat we allemaal wel een keer Popeye hebben gezien, en die man kreeg zijn kracht door die groene groentes. Spinazie staat al jaren bekend als dé bron van ijzer, maar er is een verrassende twist die je niet mag missen: er is een andere groente die nóg meer ijzer bevat dan spinazie. En jawel, die ligt gewoon in de supermarkt: boerenkool.
De groente boerenkool: het nieuwe groene goud aan ijzer
Je hebt het vast al wel eens op je bord gehad, waarschijnlijk met een flinke klodder stamppot ernaast, maar boerenkool is meer dan alleen een bijgerecht dat je in de winter zal moeten eten. Deze groente is een bom aan ijzer en kan je spieren en energie serieus een boost kan geven. Als we het vergelijken met spinazie, blijkt boerenkool meer ijzer per 100 gram te bevatten. Spinazie komt uit op zo’n 2,1 mg per 100 gram, terwijl boerenkool maar liefst een goede 2,5 mg ijzer per 100 gram levert. Het lijkt een klein verschil, maar geloof me, als je dat dagelijks eet, ga je merken dat het zich opstapelt.
Misschien denk je: “Waarom zou ik überhaupt zoveel ijzer moeten binnenkrijgen?” Simpel: het is meermaals bewezen dat ijzer essentieel is voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je bloed zuurstof kan transporteren, wat betekent dat je niet constant doodmoe en futloos bent. Zeker als je regelmatig traint, is het cruciaal om genoeg ijzer binnen te krijgen. Je wil niet halverwege je training inzakken door een tekort aan ijzer. En als je denkt dat je spinazie al goed doet, denk dan nog maar eens na. Boerenkool geeft je die extra boost die je zoekt.

Hoe zorg je dat je ijzer optimaal opneemt?
Oké, je hebt dus de groente boerenkool in je dieet gegooid, maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam het ijzer ook daadwerkelijk opneemt? Nou, dat is vrij simpel. Combineer boerenkool met vitamine C-rijke producten zoals citroensap of tomaten. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam het plantaardige ijzer veel beter kan absorberen. Dus, voeg wat citroen toe aan je boerenkoolsalade of gooi een paar plakjes tomaat door je boerenkool-roerbakschotel. Simpel, maar doeltreffend.
Hoe krijg je al dat boerenkool in je maaltijden? Nou, je hoeft echt niet elke dag een gigantische stamppot boerenkool naar binnen te werken om de voordelen te ervaren. Er zijn genoeg manieren om deze groente in je dagelijkse routine te verwerken. Boerenkool is zeer veelzijdig. Maak boerenkoolchips door het te snijden, met olijfolie en zout, en in de oven te bakken. Gooi het in je smoothie met banaan en sinaasappel, appel (noem maar op) voor een ijzerboost. Roerbak het met knoflook voor een snel maar overheerlijk bijgerecht, of voeg het toe aan je salade of wrap met kip en hummus. Klinkt simpel, toch? Maar de opties zijn eindeloos!

Spinazie of boerenkool: wat kies je?
Moet je nu kiezen tussen spinazie en boerenkool? Nee, je hoeft ze niet uit te sluiten. Beide groenten zijn top en zitten boordevol vitamines en mineralen. Maar als je serieus je ijzerinname wil verhogen, is boerenkool een beetje de underdog die je niet mag vergeten. Dus, wil je meer ijzer, minder moe zijn en gewoon lekker krachtig voelen? Gooi die spinazie opzij en maak plaats voor boerenkool.