Wat zijn blauwe ballen?

Je hebt geluk. Je staat op het punt alle door experts ondersteunde feiten over blauwe ballen die je moet weten te leren. Een vreemde verschijning waarbij veel vragen opspelen. Hoe gaat het weg? En waarom krijg je blauwe ballen?

Om deze vraag en meer te beantwoorden vertelt klinisch seksuoloog Eric M. Garrison over dit verschijnsel. Je kent het antwoord op de vraag ‘waarom’ waarschijnlijk al: omdat je om de een of andere reden gehinderd wordt terwijl je nog niet klaar bent met ‘het werk’.

Zoals Garrison uitlegt, is het verschijnsel van blauwe ballen allemaal een kwestie van bloedstroming. “Blauwe ballen krijg je wanneer de mannelijke geslachtsorganen niet in staat zijn het bloed af te geven dat zwelt tijdens het opwindingsproces,” legt hij uit. “Wanneer mannen seksueel opgewonden zijn, beginnen hun organen te zwellen van bloed dat nodig is voor de erectie van de penis. Dat bloed wordt pas na een korte periode of heel dicht bij het orgasme vrijgegeven.” Wanneer je dus opgewonden wordt zonder dat je klaar komt, zit je met teveel bloed in je jongeheer. En dat is waarom het ‘blauwe ballen’ heet.

Wie zijn het meest gevoelig voor blauwe ballen?

Hoe makkelijker je opgewonden wordt, hoe groter de kans is dat je blauwe ballen zult ervaren. “Jonge tienerjongens hebben het vaak nog erger”, zegt Garrison. “Jonge mannen worden gemakkelijker opgewonden en kunnen hier niet altijd iets mee.” Over masturbatie, sjorren, fappen, slingeren of sausje maken gesproken, blauwe ballen kunnen ook veroorzaakt worden door te hard in je pielemuis te hard knijpen.

Is er een vrouwelijke versie van blauwe ballen?

Dat is er zeker. En voor vrouwen is er ook geen bal aan. Wanneer vrouwen opgewonden raken, stroomt het bloed naar de clitoris op dezelfde manier als bij mannen wanneer zij een erectie krijgen. “Vrouwen krijgen ook erecties”, vertelt Garrison. ‘Blauwe lippen’ bootsen hetzelfde gevoel dat mannen krijgen als dingen te vroeg worden gestopt. En hoewel het gebruikelijk is, wordt het minder herkend. En ja, in sommige gevallen worden de lippen ook echt blauw.

Hoe kom je van je blauwe ballen af?

De makkelijkste manier om van de pijn af te komen is door een ejaculatie. We hoeven niet uit te leggen op welke manier dit gebeurt. Door ejaculatie wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd en wordt de bloedtoevoer naar het geslachtsdeel verhoogd. Hierdoor worden de opgehoopte vloeistoffen afgevoerd. Misschien kunnen de mooiste vrouwen van 2017 jou helpen?

Zit klaarkomen er niet in? Dan kan het ook helpen om zwaar lichamelijke inspanning te leveren, zoals het verplaatsen van een zwaar voorwerp of een rondje joggen. Een warm bad zou ook kunnen helpen. Maar zonder orgasme kan het soms uren duren.

Praat over je blauwe ballen

Als de vrouw waar je mee bent je voortdurend blauwe ballen geeft, moet je haar waarschijnlijk hierover spreken. Het kan een ongemakkelijk gesprek zijn, maar het is zeker de moeite waard – vooral als het iets is dat vaak gebeurt.

Je kan het er met een vrouw over hebben. Je moet moet je wel realiseren dat velen van hen er de ballen verstand van hebben. Haal het onderwerp aan door te zeggen dat je weet dat jullie allebei willen dat jullie seksleven adembenemend goed is en dat eerlijke communicatie daar cruciaal voor is. Net zoals je zou willen dat ze met je praat over iets dat haar ongemakken in jullie seksleven veroorzaakt. Je kunt best een balletje opgooien.