Rum is best een complex ding. Sommige zijn zacht en zoet. Andere zijn weer goed om te mengen in een cocktail. En dan heb je ook nog die rums die niet te harden zijn, waar je zo de meest hardnekkige vlekken mee weg brandt. Hieronder een lijstje rums die je moet kennen en nog betaalbaar zijn ook. Een goede rum hoeft namelijk geen fortuin te kosten.

Brugal Especial Extra Dry Rum

Eén met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een Dominicaanse blanke rum uit Brugal. Een jaar gerijpt en extra lekker met wat fruit ernaast. Voor €19,99.

Plantation Grande Reserve Rum

Een veelzijdige rum, met referenties naar caramel en cacao. Een beetje pittig. Lekker, en maar €21,95

Havana Club 7 Años

Wellicht de bekendste in deze rij, maar hij mocht zeker niet ontbreken. Meet zich wereldwijd met de beste rums, mede doordat de rijping in Cuba drie keer zo snel gaat dan bijvoorbeeld in de Schotland. Verkrijgbaar bij je lokale Gall&Gall voor €27,99.

Pusser’s Rum

Donker, karamel en vanille. Dat tekent Pusser’s rum. Goed te mixen in cocktails, maar ook op zichzelf erg lekker. Voor 29,95.

Ron de Jeremy

Rum voor volwassenen. Iedereen ken Ronnie vanuit een andere markt, namelijk de porno-industrie. Daar stond hij te shinen op het doek, maar heeft het roer omgeslagen en is nu een eigen rummerk gestart. Niet te zoet, maar voldoende om de intense smaak van fruit en hout te balanceren. Ron drink je voor €29,95.

1101-ron-de-jeremy-reserva-40

Clement Select Rum

Doordat deze jongen drie jaar in een vat heeft mogen rusten, heeft hij goed de tijd gehad om lekker kruidig te worden. Klein zoetje erin wel. Ook voor een schappelijke €29,99.

EL Dorado 15 Year Rum

Met deze klassieker maak je de beste rum old fashioned of daiquiri’s. Maak er meerdere voor €36,95.

Diplomatico Reserva Exclusiva Rum

Ook deze heeft dat sexy cacao erin. Echt één om heerlijk te sippen na het diner. €37,69.

Batiste Rhum

Dit witte rummetje is vrij droog voor een witte rum, waardoor het goed mengt met andere componenten zonder al te overheersend te zijn. Helaas moeilijk te verkrijgen in Nederland. Check de site.