Biersteden in Europa

Bier is in de bovenstaande steden al sinds de middeleeuwen onderdeel van het leven. Bier was toentertijd namelijk veiliger dan water. Of dat nog steeds het geval is, valt te betwijfelen. Maar goed, dankzij de ambachtelijke brouwerijen staan deze biersteden hoog op de lijst.

München

In Amsterdam is er één tent genaamd De Biertuin. München kent 36 biertuinen en deze bestaan al eeuwen. Bewoners drinken hier al jaar en dag Beiers bier, inclusief pretzels en obatzda. De Duitsers blijven trouw aan hun middeleeuwse recepturen voor het brouwen van bier, dat alleen wordt gebrouwen met gerst, hop en water. O, en tijdens Oktoberfest natuurlijk alleen maar dorstige fräuleins.

beste-biersteden-van-europa-1

Brussel

Belgisch bier is ook in Nederland best berucht en is al eeuwenlang het mekka onder de bierbrouwers, mede dankzij haar lambiek-bier. Van sexy witbiertjes tot zware trappisten. Brusselse cafés hebben dikkere biermenu’s dan de bijbel dik is. Bijvoorbeeld, café Delirium biedt de gast een keuze uit 2.000 verschillende biersoorten. Dikke pluim voor jou als je daar nog de uitgang weet te vinden.

Dublin

De Guinness stad. Het biersoort dat al sinds 1759 wordt gebrouwen. De stad kent 800 pubs waar in menig pub vrij frequent livemuziek te beluisteren is. Tijdens je reis naar de Ierse hoofdstad moet je een bezoek aan de brouwerij St. James’s Gate je niet laten ontschieten. Met een Guinness in de hand het mooiste uitzicht over de stad tot je nemen.

beste-biersteden-van-europa-3

Praag

Ook een bierhemel. Eén omdat ze goed bier schenken, twee omdat je minder dan €1,80 voor een halve liter betaalt. Feest. Tsjechisch bier is de standaard waarnaar veel ander bier wordt gemeten, zoals Budweiser en Pilsner Urquell. Probeer een biertje van U Fleku. Deze jongens brouwen hun bier al vijfhonderd jaar met caramel.

Je hebt er overigens ook een bierspa. Die schijnt ontzettend gezellig te zijn.

beste-biersteden-van-europa-2

Amsterdam

Ook Amsterdam stond in het rijtje van top biersteden. Café Gollem wordt genoemd en het Leidseplein waar ’s zomers jonge Amsterdammers de terrassen onveilig maken. Dat laatste lijkt me sterk en volgens mij is het Amsterdamse publiek enkel te vinden op het Leidseplein op donderdag, als de Super Social weer in volle gang is.

Bierliefhebbers moeten volgens National Geographic ook Brouwerij ’t IJ bezoeken. Een brouwerij die niet meer weg te denken is uit de Amsterdamse cafés. En terecht, de verschillende bieren smaken ook altijd goed.

Na een vakantie in een van deze biersteden zal je ongetwijfeld wat minder fit terugkomen. Met deze tips kan jij je bierbuik verbergen.