Hollands Hoop

De eerste op de lijst van de beste Nederlandse misdaadseries is Hollandse Hoop. Het gaat over een forensisch psychiater, Fokke Augustinus (Marcel Hensema), die samen met zijn familie verhuist naar een oude boerderij, die hij van zijn vader heeft geërfd. Hier raakt hij betrokken bij een criminele organisatie, door de marihuanaplantage op het land van zijn vader. De serie liep van 2014 tot 2020 en heeft drie seizoenen die je allemaal kan bekijken op NPO Start.

IMDb-score: 8.0

 

Mocro Maffia

Als tweede hebben we de serie die vrijwel iedereen wel kent: Mocro Maffia. Het gaat over drie beste vrienden Romano (Mandela Wee Wee), Potlood (Nasrdin Dchar) en de Paus (Achmed Akkabi). Met zijn drieën zetten ze een goed lopende handel in verboden middelen op in Amsterdam. Als de Paus na een ruzie voor zichzelf gaat werken, beginnen de problemen. Alle partijen doen er alles aan om hun eigen handeltje te redden, wat uiteindelijk voor nog meer verraad, geweld en complotten zorgt. De serie heeft nu vier seizoenen en Mocro Maffia seizoen 5 zit er ook aan te komen.

IMDb-score: 8.2

 

Undercover

De Nederlandse misdaadserie Undercover was niet alleen in de Benelux een succes, het werd ook in meerdere talen nagesynchroniseerd. Het gaat over twee undercoveragenten (Anna Drijver en Tom Waes) die een koppel moeten spelen op de camping om het netwerk van Ferry Bouman (Frank Lammers), een van de grootste XTC-producenten, te infiltreren en ontmaskeren. De serie heeft drie seizoenen en was zelfs zo’n succes dat er een film is gemaakt over het leven van Ferry. Binnenkort komt er nog een prequelserie over het leven van de drugsbaas. Deze zal net zoals Undercover om Netflix te zien zijn.

IMDb-score: 7.8

 

Penoza

Als drugsbaron Frans van Walraven (Thomas Acda) vlak voor de ogen van zijn zoon wordt neergeschoten, blijft Carmen (Monic Hendrickx) achter met zijn schulden. Ze doet er alles aan om deze wereld achter zich te kunnen laten en haar familie te beschermen. In totaal heeft de serie 5 seizoenen met, op het eerste seizoen na, elk tien afleveringen. Als jij Penoza nog niet hebt gezien,kan je hem terug kijken op NPO Start.

IMDb-score: 8.2

 

Klem

Ook Klem behoort in onze ogen tot een van de beste Nederlandse misdaadseries. Het gaat over Hugo (Barry Atsma), die erachter komt dat zijn jongste dochter hartsvriendinnen is met de dochter van een crimineel, Marius (Jacob Derwig). Als hij zijn dochter op komt halen, worden ze beschoten en redt hij per ongeluk Marius’ leven. Hierdoor beschouwt hij Hugo als zijn beste vriend en wordt hij steeds dieper de onderwereld in getrokken. Mocht je hem nog niet hebben, dan kan je alle drie de seizoenen met tien afleveringen nu kijken op NPO Start.

IMDb-score: 7.8