Sinds halverwege maart draait de nachtclub vanwege het coronavirus geen omzet meer. Zonder succes heeft de directie geprobeerd een huurkorting te bedingen, maar de gemeente Amsterdam kwam De School niet tegemoet. Wel maakte de club gebruik van de looncompensatieregeling van de overheid. Hierdoor vingen ze toch nog maandelijks bijna 80 duizend euro om de salarissen van het personeel door te blijven betalen. Maar dat was niet genoeg om de club in stand te houden.

Ophef in juni 2020

Begin juni kwam de nachtclub onder vuur te liggen, nadat ze niks van hun lieten horen rondom het antiracismedebat. Ze plaatsten later een bericht over de heropening van het Café, waar ze een vloedgolf aan negatieve reacties over zich heen kregen. Het werd ze sterk verweten geen statement te maken tegen racisme – of in ieder geval te laat. In een poging om het vertrouwen terug te winnen postten ze toch nog een aantal berichten op Instagram, maar tevergeefs. De kritiek bleef stevig aanhouden. Het werd ze ook kwalijk genomen dat een té groot deel van de betrokkenen en de organisatie wit is.

Verder waren ze in zekere zin ook een beetje Berlijn-achtig. Je werd niet altijd binnen gelaten, fotograferen was binnen ten strengste verboden en langere rijen voor de deuren waren niet heel ongebruikelijk. Maar dit is ook een stukje exclusiviteit wat ze ook juist de progressieve tent maakte waar ze bekend voor stonden.

club
Instagram: @deschoolamsterdam

Bij De School komt die kritiek keihard binnen. Er is veel steun voor de anti-racismeprotesten, veel medewerkers stonden op 1 juni dan ook op de Dam. Maar volgens velen had het management zich online moeten uitspreken. Als reactie hierop beloofde de directie om twee vrouwen van kleur aan de organisatie toe te gaan voegen. Daarnaast zou De School met plannen komen om de nachtclub diverser en toegankelijker te maken. Maar dat zal nu dus niet meer nodig zijn.

Vaarwel beste club van Nederland

“Met pijn in ons hart hebben we deze beslissing moeten maken en we willen iedereen bedanken die deze club heeft gemaakt tot wat het is geworden.” Liet de directie in een persbericht weten. Met de sluiting moeten we afscheid nemen met (volgens DJ Mag) de beste club van Nederland (39 internationaal).