De groeiende markt van Chinese webshops

Misschien heb je zelf ook wel eens via AliExpress of een andere Chinese webshop besteld. Dan zou je dus wel hebben ervaren dat de levertijd vaak erg lang is en je niet kunt rekenen op garantie of de mogelijkheid tot terugsturen. Desondanks bestellen Nederlanders voor miljoenen euro’s aan spullen uit China. Er zijn zóveel Chinese webshops dat het lastig is om te bepalen welke van deze winkels nou het best en meest betrouwbaar zijn. Daarom hebben we even op een rijtje gezet welke webwinkels het best zijn. Of misschien beter gezegd: welke het minst slecht zijn. Want als je zekerheid wil voor een goede service en kwalitatieve producten, zijn Europese winkels vaak betrouwbaarder. Zeker met persoonlijke spullen als sneakers kun je beter naar deze webshops kijken.

chinese webshops

AliExpress

AliExpress is ongetwijfeld de bekendste van de Chinese webshops en is een van de meest bezochte sites ter wereld. Het bedrijf, dat valt onder de Alibaba groep, heeft alleen in 2019 al 10,7 miljard euro winst gemaakt. Waarom toch alles zo goedkoop is, komt doordat de spullen die je op AliExpress koopt via kleine shops van heel veel verschillende verkopers gaan. Omdat het dus bijna direct uit de fabriek komt, kunnen de prijzen laag worden gehouden. Als AliExpress ziet dat een shop nep of misleidend is wordt deze meteen verwijderd. Ook doet AliExpress zijn best om te zorgen dat jij je product ontvangt met de Buyer Protection. Je kunt je alleen niet verzekeren tegen invoerkosten die erbij kunnen komen.

aliexpress

BangGood

BangGood is een andere hele grote winkel, die ook redelijk scoort. Ze hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en de producten hebben op de site duidelijke beschrijvingen. Dankzij het brede aanbod kun je hier voor veel spullen terecht. Vooral op het gebied van elektronica hebben ze veel. Als je iets extra betaalt krijg je een verzendmethode waarbij je later niet voor btw of invoerrechten hoeft te betalen. Ook bij BangGood kun je veilig met iDeal betalen, maar de recensies zijn af en toe wel kritisch. Als je bestelling niet aankomt is de garantie namelijk minder dan bij AliExpress.

chinese webshops

LightInTheBox

De derde van de Chinese webshops is LigtInTheBox. Deze winkel verkoopt vooral kleding, gadget en huis- en tuinartikelen. Hier kun je net als bij BangGood je besgtelling verzekeren tegen invoerrechten en btw. Dit kost een paar euro en dan draagt de webshop het risico. In principe is het een redelijk professionele webshop, maar sommige reviews zijn negatief omdat mensen niet weten van de bijkomende invoerrechten bij grotere bestellingen. De klantenservice is ook niet zo goed als bij andere webshops, maar de communicatie gaat wel in het Engels.

lightinthebox

Het grijze gebied van Chinese webshops

Het zou kunnen dat je bij andere webshops ook weinig problemen ervaart, maar die krijgen minder goede reviews. De klantenservice kan per winkel verschillen en erg van zich laten afweten. Als je een grote en belangrijke aankoop wil doen is het aan te raden zulke webshops goed te overwegen.