Wat is cardio?

Laten we eerst even het woord ‘cardio’ verduidelijken. Kort gezegd is cardio alles waarvan je hart sneller gaat kloppen. Ondanks dat het misschien niet zo voelt weten we dat cardio goed voor je is. Het helpt je om gewicht te verliezen, het verkleint de kans op hartaandoeningen en het verlaagt stress. Cardio is misschien minder leuk, maar wel heel goed voor je. En dit zijn de beste oefeningen.

H.I.I.T

Dit is de manier van workout waarbij je het meest uit je tijd kunt halen. H.I.I.T is ideaal voor het verbranden van vet en het opbouwen van spieren door middel van korte, intense oefeningen. Door deze korte, intense oefeningen blijf je energie verbranden nadat je de gym verlaten hebt. Bij H.I.I.T verbrand je niet alleen heel veel calorieën, maar het verbetert ook je stofwisseling en zorgt voor opbouw van de spieren. Wanneer je tijdens je training nog normaal kunt praten is dit het teken dat je een tandje bij moet zetten. Met de gids voor High Intesity Interval Training ben jij klaar om te vlammen in de sportschool.

Sprinten

Is vet verbranden je doel? Dan is sprinten een goede training. Door te sprinten in plaats van te joggen verbrand je namelijk sneller vet en het helpt bij het opbouwen van spieren. Als het buiten te koud is kun je natuurlijk ook een trap gebruiken. Voor allebei de gelegenheden hebben wij een workout voor je:

Trap

1e set: een verdieping naar beneden en weer omhoog

2e set: twee verdiepingen naar beneden en weer omhoog

3e set: drie verdiepingen naar beneden en weer omhoog

4e set: vier verdiepingen naar beneden en weer omhoog, etc.

Ga hierbij op zoek naar een trap die meerdere verdiepingen omhooggaat, zoals een toren.

Buiten

100 meter sprinten

Jog daarna terug naar de startlijn

Herhaal dit 10 keer

Barbell bewegingen

Sporters hebben eerder zin om de gewichten op te pakken dan hun hardloopschoenen aan te trekken. Maar probeer die gewichten eens te combineren met cardio, door verschillende bewegingen uit te voeren zonder de barbell op de grond te leggen. Combineer bijvoorbeeld thrusters (een squat om vervolgens de barbell boven je hoofd te tillen) met touwtjespringen met de volgende workout:

10 thrusters (ongeveer 45 kilo)

70 keer touwtjespringen

en doe dit 10 rondes.

Death by burpees

Je hebt geen uitrusting nodig om spieren op te bouwen. Burpees, squat jumps, split jumps en mountain climbers zijn allemaal voorbeelden van cardio oefeningen waar je niets anders voor nodig hebt dan je eigen lichaam. Wanneer je een strakke planning hebt, is de training ‘death by burpees’ ideaal. Zo ziet deze training eruit, en de titel is toepasselijk:

1e minuut: 1 burpee

2e minuut: 2 burpees

3e minuut: 3 burpees

4e minuut: 4 burpees, etc.

Wanneer je bij de 20e minuut bent en je haalt het niet meer om 20 burpees te doen, is je training af.

Touwtjespringen

Touwtjespringen is een hele goede workout, en we willen het natuurlijk net zo classy kunnen als boxers dit altijd doen. Veel doen dus. Tien minuten kan al genoeg zijn om je cardio training voor de dag voltooid te hebben.

Door verschillende cardio oefeningen te combineren in je week, worden verschillende spieren getriggerd om te werken en op deze manier zul je dus meer verbranden. En oké, hardlopen kan er hier ook een van zijn.