De smaaktest: wat is het lekkerste alcoholvrije biertje?

Om te starten, willen we wel alvast aangeven dat dit onderzoek naar het beste alcoholvrije bier in 2017 is uitgevoerd. Het zou daarom biertjes kunnen bevatten die niet meer worden gebrouwen of er kunnen er juist een paar ontbreken. “Wij schonken voor 41 personen 10 verschillende varianten van het gewone alcoholvrije pils in en vroegen wat ze vonden van de smaak”, aldus de consumentenbond over hun smaaktest.

We beginnen met het biertje dat het slechtste uit de test is gekomen. En dat is de Bavaria 0.0% original. Dat is toch een beetje in strijd met wat ze zichzelf toeschrijven: ‘de onbetwiste no.1 in alcoholvrij bier’. Daar zijn de proevers van het onderzoek het duidelijk niet mee eens. Samen met Warsteiner wordt Bavaria het minst gewaardeerd. Bavaria vindt men te zuur, terwijl Warsteiner wat te bitter is en te weinig biersmaak heeft. Iets wat toch wel essentieel is, als het om bier gaat. Al is het alcoholvrij.

Ten tijde van de test had Heineken nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort de Heineken 0.0 hoge ogen in test op zoek naar het beste alcoholvrije bier. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils. Heineken 0.0 wordt omschreven als “Puik alcoholvrij biertje!” en “Het biertje smaakt fris en is dorstlessend”. Budels is een “Goed alternatief voor bier met alcohol”.

Het is echter wel zo, dat in Nederland bieren tot 0,1% alcoholvrij mogen heten. Veel merken laten met de term 0.0 zien dat er helemaal geen alcohol in het bier zit. Voor buitenlands bier dat in Nederland wordt verkocht zijn de regels anders. Het Duitse Warsteiner en Erdlinger ‘alcoholfrei’ bier bevatten bijvoorbeeld 0,5% alcohol.

Bekijk hieronder de volledige top 10:

  1. Heineken 0.0: lekker fris
  2. Budels malt 0,0%: een mooi biertje
  3. Amstel 0.0%: kleur iets te licht
  4. Budweiser Budvar B: Free (max. 0,5% alcohol): weinig schuim
  5. Grolsch 0.0%: mooie schuimlaag
  6. Erdinger alkoholfrei (< 0,5% alcohol): te wrang
  7. Jupiler 0,0%: erg donker
  8. Palm N.A. (< 0,25% alcohol): slaat snel dood
  9. Bavaria 0.0% original: erg zuur
  10. Warsteiner alkoholfrei (< 0,5% alcohol): te bitter