1. Geld
Als een relatie in zicht komt, is het om te beginnen handig om het samen eens over de financiën te hebben. Jullie gaan dan misschien wel niet samenwonen, maar jullie zullen zeker een bepaalde financiële afhankelijkheid tot de ander krijgen. Jullie zullen bijvoorbeeld leuke dingen gaan doen met elkaar: dagjes weg, weekendjes weg, wellicht zelfs op vakantie met z’n tweetjes. Daarvoor is het belangrijk om te weten van elkaar hoe je met geld omgaat.
Ben je bijvoorbeeld erg zuinig, kun je goed met budgetten omgaan of smijt je het geld heel makkelijk over de balk? Dit zijn allemaal zaken die goed zijn van elkaar om te weten, zodat je weet wat je aan elkaar hebt en hoe je tegen het concept geld aankijkt. Geld leidt in veel gevallen namelijk tot gedoe, zowel in relatie als binnen vriendengroepen.
Daarnaast speelt geld een belangrijke rol binnen je eigen opvoeding. Als je ouders wat meer te besteden hebben, dan kijk je vaak anders tegen geld aan dan wanneer je ouders het niet zo breed hadden. Bijvoorbeeld: als iemand gewend is om veel uit eten te gaan omdat dit thuis de standaard was, kan dat tot onbegrip leiden bij je partner die dat van huis uit niet gewend is. Het kan daardoor namelijk voorkomen dat de één beeld geld uitgeeft aan etentjes, terwijl de ander dat heel vreemd vindt. Dit kan invloed hebben op je relatie, dus het is goed om dit van tevoren met elkaar te bespreken.
2. Familie
Hoewel het gebruikelijk is om je partner aan je ouders voor te stellen als je een relatie hebt, kan het bevorderlijk zijn om dit al eerder te doen. Het is namelijk de omgeving waarin je potentiële partner is opgegroeid – en daarom zegt deze omgeving misschien wel meer over diegene dan je op voorhand zult denken. Het ‘nest’ biedt namelijk een stabiele of instabiele basis voor de rest van je leven, en veel problematiek waar je in het leven tegenaan zult lopen vindt zijn oorsprong in dit nest. Door jezelf onder te dompelen in iemands achtergrond kun je hem of haar ook beter in context plaatsen en zodoende nog beter leren kennen. Kortom: het gaat er dus niet om dat je zijn of haar ouders moet ‘keuren’ voordat je een relatie aangaat, maar om iemand echt beter te kunnen begrijpen.
In het gezin liggen ook de beginselen van de normen en waarden die iemand heeft meegekregen. Door deze tijdig te leren kennen, kun je bepalen of deze overeenkomen met de normen en waarden die jou hebben gevormd tot de persoon die je nu bent. Bovendien kan het ‘milieu’ van je potentiële partner nogal verschillen van het milieu waar je zelf uit komt. Kom je bijvoorbeeld uit een arbeidersgezin dan is de manier van communiceren vaak heel anders dan wanneer je uit een elitaire familie komt.
3. Kinderen
Voordat je een relatie hebt is het onderwerp kinderen vaak een gevaarlijk terrein, maar toch is het goed om dit eens met elkaar te bespreken. Waarom? Omdat dit thema namelijk erg beladen is, waardoor het een relatie kan maken of breken. Het is namelijk nogal een complex onderwerp: niet alleen zul je van elkaar moeten weten of je op een dag open zou staan voor kinderen, ook zul je daarbij echt een team moeten vormen. Kinderen opvoeden is leuk, maar beslist geen peulenschil. Dit zal een enorme invloed hebben op de inrichting van je dagelijkse bezigheden. Wil je bijvoorbeeld flink carrière maken, zul je van tevoren moeten weten of je partner er voor open staan om een groot deel van de opvoeding op zich te nemen. Mocht je beide behoefte hebben aan een baan naast de opvoeding, zul je helder moeten krijgen hoe deze verdeling eruit zou komen te zien.
Bovendien spelen er naast de ‘zakelijke’ kant van kinderen ook meer culturele aspecten een belangrijke rol. Welke normen en waarden vind je in het leven bijvoorbeeld belangrijk? Ben je religieus opgevoed of juist heel vrij? Heb je zelf een strenge opvoeding gehad of waren je ouders grenzeloos? Goed om te weten voordat je eraan begint.
4. Leven tussen de lakens
Natuurlijk is dit een heel belangrijk onderdeel van een relatie. Vroeger was het veel minder gebruikelijk om ‘het’ te doen voordat je officieel een setje was dan dat vandaag de dag is. Het zou dus héél erg goed kunnen dat je al voldoende op elkaar bent ingespeeld op dit gebied voordat je ook maar over een relatie hebt gesproken, maar ben je ervan bewust dat het goed is om hier ook over te spreken. Veel mensen spreken hier namelijk zelden over, want het blijft een ongemakkelijk onderwerp. Maar als je je ervoor openstelt, kan het je leven tussen de lakens echt bevorderen. Het is daarom echt niet alleen een kwestie van blijven oefenen, maar ook een kwestie van praten met je partner. Als je namelijk een relatie met elkaar aangaat, zul je nog veel vaker het bed met elkaar delen en ligt verveling op de loer.
Als je deze vier punten bespreekt voordat je een relatie aangaat, is de kans op onenigheid een heel stuk kleiner. Natuurlijk zijn conflicten binnen een heel normaal: lees dan ook waarom ruzie maken binnen je relatie wél goed is.