Direct naar content
Tankstation Texaco, waar de benzineprijzen zullen stijgen
Afbeelding: Maarten van den Heuvel

Benzine vanaf 1 januari 2026 wéér duurder: stijgt met ruim 25 cent

De benzineprijzen zijn de laatste jaren tot grote hoogtes gestegen, maar dat is niet het einde. Vanaf 1 januari 2026 kun je zomaar 25,8 cent per liter meer gaan betalen aan de pomp. Hoe dat zit, en waarom de prijzen zo erg stijgen, leggen wij je uit.

Door Ramon Pater

Waarom stijgen de benzineprijzen?

Dat de benzineprijzen zo radicaal gaan stijgen, is voornamelijk het gevolg van belastingmaatregelen. Toen er in 2022 een energiecrisis was, kneep het kabinet een oogje toe en verlaagde tijdelijk de accijns op brandstof.

Het kabinet gaf hiermee automobilisten een steuntje in de rug. Dat was nodig, want de prijzen stegen tot recordhoogtes. UnitedConsumers houdt sinds 2001 de benzineprijzen bij, en op 8 juni 2022 was de benzineprijs het hoogst, namelijk € 2,505 per liter.

Regeling van de verlaagde accijns loopt af

Minister Barry Madlener van de PVV waarschuwde deze week dat de benzineprijzen flink gaan stijgen. Reden? De regeling van de verlaagde accijns loopt af. Als het kabinet hier niets aan verandert, zullen automobilisten binnenkort een lege portemonnee hebben.

Niet alleen de regeling loopt af, maar ook komen de Europese regels om de hoek kijken. Deze regels dwingen oliebedrijven tot schonere, wat leidt tot, duurdere brandstof. Madlener zegt dat de benzineprijs in 2030 met nog eens 50 cent per liter omhoog kan gaan. Dat is niet omdat de olie op is, maar puur omdat de mensen in Brussel de olieproductie duurzamer willen.

Een benzinestation, met allerlei slangen.
Engin Aykurt

Politiek zit met benzineprijzen in de knel

De coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB wil dolgraag de koopkracht van de burgers verbeteren, maar de kosten voor de automobilist lopen hoog op, als de voorspellingen uitkomen. Mocht het kabinet de accijnsregeling verlengen, dan kost dat 1,6 miljard euro. Dat geld zal ook ergens vandaan moeten komen. De partijen zullen dan op een andere manier concessies moeten doen.

Er worden momenteel nogal vage beloftes gedaan. Zo zei Yesilgöz van VVD dat het onderwerp op tafel ligt, terwijl NSC ‘betaalbare mobiliteit’ belangrijk vindt. Maar concrete afspraken, die zijn er niet. Dat lijkt een trend te zijn bij het huidige kabinet.

Tanken in België en Duitsland

Als de benzineprijzen in Nederland daadwerkelijk met 40 tot 50 cent per liter zullen stijgen, is het aannemelijk dat men veel in België en Duitsland gaat tanken. Dat is slecht nieuws voor tankstations op grensplaatsen. Dit kan wel eens het einde van deze tankstations betekenen, denkt Martin van Eijk, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Voor de Nederlandse automobilist betekent dit dat autorijden een stuk minder prettig wordt. De dagelijkse rit naar werk ga je voelen. Voor mensen in de Randstad is het openbaar vervoer een goed alternatief. Als Prinsjesdag, in september, om de hoek komt, dan worden er knopen doorgehakt.

Tot die tijd kun je vast sparen voor de prijsstijgingen in 2026, of toch die elektrische fiets?